MENÜ
2021. február 24.
Mátyás
Vizet ivott a villamoson, ezért megbírságolták

Vizet ivott a villamoson, ezért megbírságolták

http://hvg.hu/, fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

A villamoson ásványvizezgető újságírót nem véletlenül büntették meg.

Nem is gondolnánk, milyen veszélyes egy ártalmatlannak látszó ásványvíz, ha mozgó járművön fogyasztják – írta a Debreceni Közlekedési Vállalat, de azért hozzátették: megpróbálnak lazítani a szabályokon. A jövő hétre villamosos vízivó flashmobot szerveztek Debrecenbe.

Vízivó flashmobot tartanak a jövő héten a debreceni 1-es villamos mellett, ahol a közelmúltban háromezer forintra bírságoltak egy érvényes jeggyel utazó újságírót, mert menet közben beleivott a nála lévő ásványvízbe. A jövő szerdai flashmob részleteiről a Facebookon tájékozódhat.

Mint arról beszámoltunk, a debreceni, a miskolci és a budapesti tömegközlekedési szabályzatban is tiltják az ivást a járatokon, bár a borsodi megyeszékhelyen némileg enyhítettek a szigoron, a visszazárható palackos ásványvíz ott szabadon fogyasztható.

Közben a Debrecen.offmedia.hu szerint a DKV a felháborodás hatására már azt vizsgálja, hogyan ihatnának mégis legalább egy kis vizet az utasok, ha a villamoson ülnek.

Mint a közlekedési cég közleményében jelezte, sajnálják "azokat az eseteket, amikor ellenőreik az előírásoknak megfelelően eljárva kénytelenek voltak megbüntetni a járataikon ételt- és italt fogyasztó utasokat". A szigor indoka, mint írták, hogy bármikor baleset történhet, és olyankor akár egy korty vízből is tragédia lehet, ha az utas félrenyel. Ez pedig a DKV felelőssége lenne – tették hozzá. Emellett az étel-ital be is szennyezheti a járműveket, nem beszélve a többi utas ruhájáról. És a víz, bár nem szennyez, csúszásveszélyes lehet, ha a padlóra kerül.

Mindezek ellenére azt írták, megvizsgálják a lehetőségét, hogy miként lehetne szabályozni, hogy egészségügyi okokból mégis legális legyen a vízfogyasztás a debreceni közösségi közlekedési járatokon.

Emellett azt ígérték, hogy kivizsgálják a 3000 forintra bírságolt budapesti férfi ügyét.