MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Visszakapta Erdély a Békás-szorost

Visszakapta Erdély a Békás-szorost

sokszinuvidek.24.hu

A mostani döntés a Békás-szorost az erdélyi Hargita megye részeként ismeri el.

A ploiești-i bíróság a napokban kimondta, hogy nem érvényes az a határmegállapításról szóló jegyzőkönyv, amelyet 1998-ban állítottak ki. Akkor a Moldva régióhoz tartozó Neamț megye az erdélyi Gyergyószentmiklóshoz jóval közelebb hozhatta a megyehatárt jelző táblát, így közigazgatásilag magáénak tudhatta a Békás-szorost, írta a Székelyhon. 

A mostani döntés a 2000/540-es kormányhatározatra hivatkozva a Békás-szorost az erdélyi Hargita megye részeként ismeri el.

A bírósági döntés nem jogerős.

Köszönöm jogász kollégáimnak, hogy az elmúlt közel 10 év alatt, tíz tárgyaláson képviselték az ügyet és nem adták fel a munkát, a reményt. A szívós kitartó munka meghozta gyümölcsét, a bírósági döntés elismeri, hogy Hargita megye részét képezi a vitatott terület, a határt jelző táblát pedig illegálisan helyezték beljebb a Gyilkos-tó üdülőtelep felé – mondta a döntés kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A politikus szerint ebben a határral kapcsolatos perben is a kitartó, alapos munka hozta meg az eredményét, nem a felesleges hangulat- és feszültségkeltés.

A 700 hektáros terület, a Békás-szoros visszaszerzése nem csak erkölcsi szempontból nagy jelentőségű, hanem hatalmas eredmény a város számára a turizmusban megnyíló lehetőségek és az ebből várható bevételek szempontjából is – nyilatkozta a Székelyhonnnak Mezei János, Gyergyószentmiklós korábbi polgármestere, aki a pert kezdeményezte.