MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Villámgyors elalvási technika

Villámgyors elalvási technika

femina.hu

Ezzel a technikával két perc alatt álomba szenderülhet.

Vannak emberek, akik, amint vízszintesbe helyezik magukat, egy szempillantás alatt képesek elaludni, míg mások hosszasan forgolódnak, nézik a plafont, számolják a bárányokat, és várják, hogy álomba szenderüljenek.

Az inszomnia már népbetegségnek számít az egész világon, a lakosság több mint 30%-a szenved álmatlanságban, Magyarországon ez az arány még rosszabb: a 30-as és 40-es éveikben járó férfiak és nők egyharmadát, illetve a 65 feletti nőknek csaknem felét érinti. A hosszan tartó, nehézkes elalvás, az éjszakai forgolódás, többszöri felkelés másnapra kialvatlanságot eredményez, ami memória- és koncentrálási zavarhoz, fáradtsághoz, depresszióhoz vezethet, nem beszélve arról, hogy rontja a munkahelyi teljesítményt, így nem mindegy, hogyan és milyen hosszan alszunk el.Az amerikai hadsereg módszereAz interneten bukkant fel egy eredetileg 1981-ben megjelent, Relax and Win: Championship Performance című könyv, melyben egy titkos amerikai katonai módszert mutatnak be, amelynek elsajátításával 120 másodperc alatt bárki képes álomba zuhanni. A metódust állítólag parancsnokok dolgozták ki, miután a harci pilóták egyre több hibát vétettek bevetés során, és ezzel a technikával próbálták biztosítani, hogy katonáik másnap ne kövessenek el súlyos hibákat a fáradtság miatt a harcmezőkön. A módszer többek közt az izmok ellazítását, a megfelelő légzéstechnika elsajátítását és a vizualizációt veszi alapul.

Így lehet két perc alatt elaludni: Helyezkedj el vízszintesen, hanyatt fekve, majd lazítsd el az arcizmokat, beleértve az állkapcsot, a nyelvet, az ajkakat és a szem körüli izmokat is. Engedd le a vállakat, a felkart és alkart annyira, amennyire csak tudod. Vegyél egy mély levegőt, lazítsd el a mellkast, majd a lábadat combtól lefelé haladva. Fújd ki lassan a levegőt.

Miután a test már legalább 10 másodperce ellazult állapotban van, tisztítsd ki az elméd, majd gondolj a következő három dolog egyikére!
Képzeld el, hogy egy csónakban fekszel egy nyugodt, csendes tavacska közepén, és a gyönyörű, kék eget kémleled.
Egy fekete színű, bársony függőágyban fekszel egy koromsötét szobában.
Vagy tíz másodpercen keresztül ismételgesd magadban: "ne gondolkozz, ne gondolkozz, ne gondolkozz!"
A tapasztalatok szerint a technika hat hét gyakorlás után az esetek 96%-ában működik.