Tam_Bau
MENÜ
2021. árpilis 21.
Konrád
Világszerte egyre több földműves lesz öngyilkos

Világszerte egyre több földműves lesz öngyilkos

mfor.hu

A Guardian lap terjedelmes riportban számol be arról, hogy tömegével ölik meg magukat az amerikai farmerek.

A jelenség azonban nem csak az USA-ban figyelhető meg, a világon mindenütt egyre több földműves lesz öngyilkos.
A cikk szerzője, Debbie Weingarten korábban maga is farmer volt Iowában, így mélyebb rálátása van a földművesek helyzetére. Weingarten a szövegben felidézi korábbi életét, azt, hogy a földművesség mennyire sok munkával és mennyire kevés pénzzel jár, és azt is, hogy mivel a termény ki van szolgáltatva az időjárás változásainak, a farmerek szinte folyamatosan szorongásban élnek.
Ezek is hozzájárulnak a drámai helyzethez. Egy tavalyi amerikai vizsgálat azt találta, hogy a mezőgazdasági dolgozók minden más ágazat dolgozóinál nagyobb arányban vetnek véget a saját életüknek. A Center for Disease Control and Prevention (CDC) (Betegségkontroll és – Megelőzési Központ) jelentése szerint a vizsgált 17 államban ötször magasabb az öngyilkos farmerek aránya, mint a teljes népességre vetített átlag.
Nem csak az USA-t sújtja a földművesek öngyilkossági hulláma. Világszerte hasonló a tendencia: Ausztráliában négynaponta öli meg magát egy farmer, Nagy-Britanniában hetente, Franciaországban kétnaponta, Indiában pedig 1995 óta több mint 270 ezer földműves vetett véget az életének.
A CDC-jelentés az öngyilkossági hullám lehetséges okai között sorolja a farmerek társadalmi elszigeteltségét, a mindig a levegőben lógó pénzügyi bukást, a mentális segítséget nyújtó intézmények hiányát, azt, hogy a farmerek egyébként sem hajlandóak segítséghez fordulni, és azt, hogy a közvetlen környezetükben elérhető számtalan halált okozó eszköz.
Weingarten a cikkben megszólaltatja a téma egyik szakértőjét, Dr. Mike Rosmannt. Rosmann maga is farmer Iowában, emellett külön a földművesek viselkedésére szak-
osodott pszichológus. Ő a mezőgazdasági dolgozók szuicid hajlamát azzal magyarázza, hogy földet művelni nem lehet fél szívvel: a farmerekben a pénzkeresésen túl nagyon erős belső kényszer munkál, hogy előállítsák az emberi élet esszenciális elemeit, például ételt és ruha-alapanyagokat. De ez kétélű kard, hiszen ha valami miatt ebben nem tudnak sikeresek lenni, akkor a nagy munkakedv kétségbeesésbe és kilátástalanságba csúszik át. Ugyanaz a szenvedély hajszolja öngyilkosságba a földművest, mint ami sikeressé teszi, mondja Rosmann.