MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Világrekorder fűnyíró

Világrekorder fűnyíró

autopult.hu

Új világrekordot állított fel a Honda morcos fűnyírója.

A határok átlépése, a lehetetlen megkísértése mindig is az emberi természet része és az előrehaladás záloga volt. Ennek ellenére nehéz értelmet találni abban, hogy valaki a világ leggyorsabb fűnyíróját akarja megalkotni – de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne felettébb mókás a próbálkozás. Ebben a témában pedig a Honda jeleskedik, amit a japán gyártó új rekorddal is bizonyított.

A galériánkban szereplő fűnyíró, nevezetesen a Honda Mean Mower sokáig a világ leggyorsabb fűnyírója volt. Nem vicc: a Honda gyárilag sebességrekordra felkészített fűnyírótraktorja valójában képes fűnyírásra is, ugyanis rendelkezik felszerelhető pengékkel és hatalmas gyűjtőzsákkal is. Amikor viszont nem rendeltetésszerűen használják, akkor a CBR1000RR Fireblade motorkerékpárból érkező 999 köbcentis négyhengeres motorját kihasználva akár 240 km/h fölé is gyorsíthat. Legalábbis eddig erre következtethettünk a rendelkezésre álló 190 lóerős teljesítménytől, amely éppen a kétszerese az első generációs verziónak. Most pedig már bizonyítékkal is szolgált a Mean Mower.

 

A fűnyíró elődje még 2014-ban döntött rekordot 187,6 km/h-s tempóval, de azóta ezt a rekordot egy Corvette V8-assal felszerelt amerikai óriás már felülmúlta 215 km/h-val. A V2-es, azaz második generációs verzió pedig most futott neki a Guinness által hitelesített rekorddöntésnek, és ahogy várható volt, pozitív végkifejlet született - de nem a V8-as amerikai szörnyetegre nézve. A Mean Mower ugyanis egy meglehetősen dinamikus 6,3 másodperces 0-160-nal nekifutva végül 243 km/h-val száguldott, amit felettébb félelmetes dolog lehet a csupán 69 kilogrammos lélekvesztő ülésében megtapasztani. A japán fűnyíró egyébként jobb tömeg/lóerő aránnyal rendelkezik, mint egy Bugatti Chiron, így nézve pedig érthető, hogy a klasszikus 0-100-as sprint se tart neki 3 másodpercig...