Tam_Bau
MENÜ
2020. október 27.
Szabina
Világrekorder elektromos busz

Világrekorder elektromos busz

hvg.hu

Világrekordot ment az elektromos busz: 1761 km egyetlen feltöltéssel.

Soha egyetlen elektromos autó sem tudott még ekkora távolságot megtenni egyetlen feltöltéssel, pláne nem egy busz. Idén már be is veszik az utcákat.

Miközben javában zajlik az autóipari forradalom, a személyautók mellett a változásban van egy másik, kevésbé szem előtt lévő szegmens is. A különböző cégek fejlesztői azon (is) dolgoznak, hogy az elektromos autók mellett a tömegközlekedési eszközöket, egész pontosan a buszokat is elektromos meghajtásúva lehessen kiváltani. Mondanunk sem kell, ezek a belső égésű motorral szerelt járművek milyen nagy mértékben szennyezik a városi levegőt (is).

A Proterra nevű cég épp egy évvel ezelőtt mutatta be a Catalyst E2-es elektromos buszát, amelynek a fejlesztők szerint igen meggyőzők a paraméterei. A jármű 560 km-t tud megtenni egyetlen feltöltéssel városi környezetben, de a Michelin tesztpályáján 960 km-t is sikerült kipréselnie magából.


A jármű most ismét reflektorfénybe került, ugyanis a Tesla Model S-hez hasonlóan nemrég ezzel is világrekordot állítottak fel – már ami az egyetlen feltöltéssel megtett utat illeti. Az Engadget beszámolója szerint a Catalyst E2 mintegy 1101,2 mérföldet, vagyis csaknem 1761,92 km-t tudtak belőle kipréselni. Egy 12 tonnás, 12 méter hosszú járműből.

Persze ez az elképesztő eredmény kevésbé meglepő annak fényében, hogy a járművet egy 660 kWh-s csomaggal látták el. Ez nagyjából tízszer akkora, mint amekkorát egy átlagos elektromos autóba szerelnek be a cégek.

Természetesen ez csak egy teszt volt, és arról sincs szó, hogy milyen sebességgel tudta ezt elérni. Ettől függetlenül minden szempontból ígéretes a fejlesztés.

A busz 2017 végén már Los Angeles utcáin is felbukkan majd, szóval nagyon is kézzelfogható termékről beszélhetünk.