MENÜ
2019. július 18.
Frigyes
Világméretű kamucég – felszámolás alatt

Világméretű kamucég – felszámolás alatt

hvg.hu

A Theranos hanyatlása két éve kezdődött meg, alapítójára börtön vár.

Felszámolják a Theranost, a Szilícium-völgy egykori sztárcégét, amelyről kiderült: alapítói egy nem létező újítást hazudva szereztek több százmillió dolláros befektetéseket.

A hírt a Wall Street Journal értesülései szerint a cég e-mailben közölte befektetőivel. A felszámolás nem meglepő, hiszen három hónappal ezelőtt vádat emeltek az alapító, Elizabeth Holmes ellen, aki 2003-ban arra a kamura alapította a céget, hogy forradalmian új módszerrel, mindössze egy vércseppből képes hatékony vérvizsgálatot végezni. A cég 700 millió dollárt szedett össze, értékét pedig a csúcsán nagyjából 9 milliárd dollárra tették.

A cég hírnevét jelzi, hogy igazgatótanácsába még olyan nagy neveket is be tudott csábítani, mint a jelenlegi honvédelmi miniszter, Jim Mattis és két korábbi külügyminiszter, Henry Kissinger és George Schultz. A csalást szintén a Wall Street Journal derítette fel két évvel ezelőtt, nem sokkal később a Theranost eltiltották vérvizsgálatra alkalmas tesztek forgalmazásától.

A vádirat szerint a startup két vezetője elsikkasztotta a befektetők pénzét, szándékosan félrevezetett politikai döntéshozókat és orvosokat, valamint becsapta vevőkörét is. Holmes a vádemelés után nem sokkal lemondott. Ő és Ramesh Balwani, a cég ügyvezetője a vádpontok alapján akár 20 év börtönre is számíthat. Az amerikai tőzsdefelügyelet tavasszal indított eljárást kettejük ellen, Holmes a büntetések kifizetésével és 500 ezer dolláros kártérítéssel megúszta.