MENÜ
2020. augusztus 4.
Domonkos, Dominika
Világméretű fásítás, van remény!

Világméretű fásítás, van remény!

hvg.hu

Megnézték a tudósok, hova lehetne még fákat ültetni, és nagyon megörültek az eredménynek.

Az eddigieknél jóval nagyobb terület áll rendelkezésre a bolygón arra, hogy fákat ültessünk – és ezzel enyhítsük a globális felmelegedés következményeit. Cselekedni viszont most azonnal kell(ene).

Az ma már közismert tény, hogy a fák tömeges kivágása komoly hatással van a klímaváltozásra, hiszen minél kevesebb van belőlük, annál kevesebb szén-dioxidot tudnak kivonni a légkörből. Márpedig most, amikor a szén-dioxid szintje sosem látott magasságba emelkedett a légkörben, óriási szükség lenne arra, hogy valahogyan megtisztítsuk a levegőnket.

A tudósok mindezt igyekeznek valamilyen technológiai fejlesztéssel elérni, a legbiztosabb megoldás viszont továbbra is az lenne, ha elkezdenénk fákat ültetni. Mindez viszont komoly fejtörést jelent, mert minél nagyobb területet ültetünk be fákkal, annál kisebb lesz a terület a mezőgazdaság számára. A szakemberek azonban most egy igen jó hírrel álltak elő.

[Kiszámolták, hogyan hat a klímaváltozás Budapestre, Miskolcra, Pécsre, Szegedre és Szombathelyre]

Az svájci ETH-Zürich kutatóinak számítása szerint sokkal nagyobb – nagyjából az Egyesült Államok méretével megegyező – terület áll rendelkezésre a faültetésre, mint azt korábban gondoltuk. Ha erre a területre mindenhová fa kerülne, összesn 25 százalékkal csökkenhetne a légkör szén-dioxid tartalma, ez pedig igen komoly segítség lenne az éghajaltváltozás elleni harcban. Más tudósok szerint viszont mindez "túl szép ahhoz, hogy igaz legyen" – idézi a BBC.

Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) szerint ha 2050-ig a globális felmelegedés szintjét legfeljebb 1,5 Celsius-fokon akarjuk tartani, akkor nagyjából a jelenleginél 1 milliárd hektárral nagyobb területet kellene fával beültetni. A probléma viszont az, hogy nehéz megbecsülni, pontosan mennyi fa áll rendelkezésre jelenleg a világon.

Az ETH-Zurich kutatói ennek pontosan meghatározására dolgoztak ki egy új módszert, amellyel a világ 78 ezer erdejét vizsgálták meg. Ezután a Google Earth mögött dolgozó szoftver segítségével egy olyan modellt fejlesztettek ki, ami a lehetséges ültetési területeket mutatja meg.

Ezek alapján kiderült, hogy a jelenlegi mezőgazdasági területek és városok kivételével mintegy 0,9 milliárd hektárnyi terület áll rendelkezésre. Ha az ide ültetett fák megnőnek, összesen mintegy 200 gigatonna szén-dioxidot vonnának ki a légkörből. Ez nagyjából kétharmada annak, amit az emberiésg az ipari forradalom óta a levegőbe juttatott – és a teljes szén-dioxid mennyiség nagyjából negyede.

A kutatók összesen hat olyan országot találtak, ahová erdőket lehetne telepíteni: Oroszország (151 millió hektár), USA (103 millió hektár), Kanada (78 millió hektár), Ausztrália (58 millió hektár), Brazília (50 millió hektár) és Kína (40 millió hektár). A lényeg azonban a gyorsaság, mert egyrészt az erdők növekedése évtizedekbe telik, másrészt pedig egyetlen év leforgása alatt is felfoghatatlan mennyiségű trópusi erdő tűnt el.

Emiatt nemcsak a fák ültetése, de a meglévők megvédése és a szén-dioxid kibocsátás csökkentése is fontos feladat kell, hogy legyen.

Myles Allen, az Oxfordi Egyetem kutatója azonban nem ennyire optimista. Szerinte a faültetés ugyan jó startégia, de messze nem a leghatékonyabb módja a globális felmelegedés elleni harcnak. Simon Lewis, University College London tudósa szerint a számok sem stimmelnek, mert 900 millió hektár nem valószínű, hogy 200 gigatonna szén-dioxidot be tud fogadni.