MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Veszélyesebbek a gyermekek

Veszélyesebbek a gyermekek

napi.hu

Rossz hírt közöltek virológusok a gyerekekről.

Korábbi kutatások szerint a gyerekek által a betegség ideje alatt leadott vírusmennyiség nem tér el attól, amit felnőttek szervezete bocsát ki, friss eredmények szerint viszont bár a gyerekek kevésbé fogékonyak a megbetegedésre, a hatvan év fölötti felnőtteknél 60 százalékkal nagyobb eséllyel fertőzik meg a velük egy háztartásban élőket, ha elkapják a koronavírust.

A hatalmas különbséget az indokolhatja, hogy a gyerekek nagyon szoros kapcsolatban vannak az őket gondozókkal, közölték a MedicalXpress cikke által idézett kutatók.

A Floridai Egyetem frissen felbukkant kórokozókkal foglalkozó intézetének egyetemi docense, a kutatást vezető Jang Jang az eredményeket közzétevő sajtóközleményben úgy fogalmaz: eredményeiket szükséges lehet figyelembe venni akkor, amikor oktatási intézmények újranyitásán gondolkoznak a döntéshozók - olvasható a portálon.

A kutatásban 27 ezer vuhani háztartás adatait elemezték, amelyek 2019. december 2. és 2020. április 18. közti megbetegedésekkel kapcsolatosan keletkeztek - ez a vírus kiindulópontjának számító város első hullámának idejéből származó adatokat jelent. Megjegyzésük szerint a gyermekekkel kapcsolatos esetek általános hozzájárulása a koronavírus háztartásban történő átadásához korlátozott volt, mivel a fertőzött gyermekeket gyorsabban izolálták, mint a fertőzött felnőtteket. Azt is megállapították, hogy az egy év alatti csecsemők fogékonyabbak a vírusra, mint a 2-5 év közötti kisdedek és kisgyermekek. Ez valószínűleg a kialakulóban levő immunrendszernek és a gondozóikkal való szoros kapcsolatnak tudható be.

"Valószínűtlen, hogy a közeljövőben elérhető lesz védőoltás a gyermekek számára, így az őt gondozókat kell megvédenünk. Érdemes lehet a gyermekeket gondozókat priorizálni az oltási rendben annak érdekében, hogy így indirekten megvédjük a kicsiket, mivel nem tudhatjuk, mit okoz szervezetükben a koronavírus-fertőzés" - jegyezte meg Ira Longini biostatisztikus professzor, a kutatás társszerzője. .