MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Vérátömlesztés mindenkinek

Vérátömlesztés mindenkinek

hvg.hu

Finoman szólva is ígéretesnek tűnik az a fejlesztés, amellyel a japán tudósok oldanák meg a globális vérhiányt.

Karl Landsteiner az 1900-as évek elején olyan felfedezést tett, ami máig hatással van a világra és az orvostudományra. Ő volt az, aki rájött, hogy egyes embereket miért ment meg a vérátömlesztés, míg mások miért halnak meg tőle. Létrehozta a ma is ismert ABO rendszert, felfedezéséért pedig Nobel-díjat kapott.

Most a japán kutatóknak sikerült olyan eredményt elérniük, amely hasonló áttörést hozhat az orvostudományban.

A Transfusion című tudományos szaklapban megjelent publikációjuk szerint sikerült olyan mesterséges vért létrehozniuk, ami elméletileg alkalmas lehet arra, hogy egy vérátömlesztésnél vércsoporttól függetlenül bárkin képes legyen segíteni – számolt be róla az IFLScience.

Jelenleg ha vért kell adni egy betegnek, azt vagy csak a saját vércsoportjához tartozó donortól, vagy egy 0-s donortól kaphatja meg. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évete 117,4 milliárd egység vért "adományoznak" a donorok, ám ez még mindig nem elegendő. A japán kutatók találmányával ez a probléma is megoldódhatna: mindenki kaphatná.

A tudósok olyan mesterséges vért készítettek, amely képes szállítani az oxigént, és jól jöhet, ha valaki – például műtét közben – rengeteg vért veszít. Normál esetben ezt a vörösvértestekben található hemoglobin teszi meg: a segítségével a megfelelő helyre jut el az oxigén, majd "visszafelé" szén-dioxidot szállít a tüdőnek. Ehelyett készítettek most egy alig 250 nanométer átmérőjű anyagot, ami képes az oxigén szállítására. Mindezt plazmával és liposzóma alapú hemosztatikus nanorészecskékkel keverték össze.

Ezt az elegyet végül 10 olyan nyúlnak adták be, amelyek egy májsérülés miatt elvéreztek volna. A kutatók tapasztalatai szerint a 10 állatból 6 életben maradt, ami ugyanolyan arány, mint a transzfúzió esetében – ráadásul egyik állatnál sem tapasztaltak károsodást.

Azt egyelőre nem tudni, az embereken alkalmazható lehet-e a készítmény, és hosszú távon milyen élettani hatása lehet. Az viszont biztos, hogy a segítsével ismét csak közelebb kerültünk ahhoz, hogy elkészüljön a mesterséges vér. Jelenleg ugyanis komoly fejtörést okoz, hogy egy szegényebb vagy távoli országokba hogyan juttassák el a véregységeket.