MENÜ
2023. szeptember 24.
Gellért, Mercédesz
Venezuelai menekültek százait fogadta be a magyar kormány

Venezuelai menekültek százait fogadta be a magyar kormány

hvg.hu

A magyar állam eddig mintegy 300 menekültet fogadott be Venezuelából.

Ingyenrepjegy Budapestre, legalább egy évig ingyenlakás, ingyenes magyar és angol nyelvprogram, letelepedési papírok – ezeket adja a dél-amerikai menekülteknek a magyar kormány. Titokban.

Az Indexnek több, független forrás is megerősítette, hogy a magyar állam eddig mintegy 300 menekültet fogadott be Venezuelából, ahol tombol a politikai és a gazdasági válság, az országot az utóbbi években milliók hagyták el.

A portál szerint a befogadott venezuelaiak ingyenes repülőjegyet kapnak Budapestre, legalább egy évig ingyenlakást, integrációs programot, ingyenes magyar és angol nyelvtanfolyammal, valamint letelepedési papírokat, amelyekkel érkezésük után néhány hónappal már legálisan dolgozhatnak.

Az Index szerint a magyar kormány egyetlen feltételt vizsgál: hogy a menekülteknek vannak-e magyar felmenőik. A portál által megkeresett menekültek túlnyomó többsége csak „virtuálisan” tűnik magyarnak, az ide menekülő venezuelaiak valamelyik nagyszülője volt magyar, és már a szüleik sem beszéltek magyarul.

A program teljes titokban zajlik, a megszólaltatott venezuelaiak azt mondták, a szervezők kérték is, hogy ne beszéljenek a befogadásukról. Venezuelába nagyjából 5 ezer magyar emigrált a huszadik században, leginkább a második világháború után és 1956-ban. Az országban állítólag zárt körű rendezvényeken és szájról szájra terjedt a hír, hogy

a magyar állam segíti kimenekíteni az országból azokat, akik magyar felmenőket tudnak felmutatni.

A szervezést a Magyar Máltai Szeretetszolgálat végezte, úgy tudják, a jelentkezőknek a caracasi Magyar Házban kellett bemutatniuk a papírokat, amelyek valamelyik felmenőjük magyar származását bizonyították. Mivel Venezuelában nincs magyar követség, az adminisztratív munkát az ecuadori magyar nagykövetség végezte. Az ecuadori követség juttatta el a repülőjegyeket Venezuelába, ahol azokat ingyen kapták meg az utazásra jogosultak.

Az Index azt írja, a menekülteket Magyarországra érkezésük után vidéki hotelekben szállásolták el. Eleinte a balatonőszödi hotelben (erről bővebben már írtunk, kattintson ide), később a velencei Juventus hotelben kaptak elhelyezést. Az érintettek jelenleg a gárdonyi Sport Hotelben tartózkodnak.

Itt várják ki, hogy a Máltai Szeretetszolgálat elintézze a letelepedési papírjaikat, hogy munkát és szállást találjanak nekik.