MENÜ
2021. árpilis 21.
Konrád
Van Gogh hálószobájában tíz dollárért alhatunk

Van Gogh hálószobájában tíz dollárért alhatunk

origo.hu/,

Abbahagyhatjuk a keresgélést, megvan a legmenőbb lakáshirdetés az interneten.

Mindössze tíz dollárért aludhatunk a világ leghíresebb hálószobájában, ami azért is nagy szó, mert az ebben a formában csak Van Gogh festményén létezett. Az Art Institute Chicago azonban fogta magát és megépítette a posztimpresszionista remekmű pontos mását, majd feltöltötte az Airbnb-re is.

A zseniális projekt egy Van Gogh enteriőrfestményeire épülő kiállítás marketingjének része. A tárlatot már csak azért megérte összehozni, hogy ez eszébe jusson valakinek.

A hányattatott sorsú holland festő 1888-ban döbbent rá, hogy arles-i lakásának hálószobája kiváló téma lenne számára, de mielőtt ecsetet ragadott volna, alaposan megtervezte, hogy mit is akar megvalósítani a képen.

„Támadt egy ötletem, vázlatot is mellékelek hozzá. Egész egyszerűen a hálószobámról van szó. Ezen a képen mindent a színekre bízok: leegyszerűsítem őket, hogy ezáltal emelkedettebb külsőt kölcsönözzenek a tárgyaknak, amelyek ily módon a pihenés, az alvás gondolatát sugallják.

Egyszóval, aki ránéz a képre, megpihen az agya, vagy inkább a képzelete”
– írta egyik levelében öccsének, Theónak.

Az Art Institute Chicago nemcsak összegyűjtötte a kép három verzióját, hanem meg is építette a szobát. Közben persze nagyon ügyelt arra, hogy Van Gogh felfokozott színeit átültesse a valóságba, így az élmény tényleg olyan, mintha egy megelevenedett festménybe toppana be az ember. A különleges szobát Vincent néven az Airbnb-n is meghirdették, ráadásul nem is drágán: éjszakánként tíz dollár igazán semmi azért, hogy Van Gogh ágyában térhessünk nyugovóra.