MENÜ
2021. árpilis 23.
Béla
Van Gogh ágyáról írt könyvet

Van Gogh ágyáról írt könyvet

fidelio.hu/,

Nagy esély van rá, hogy Van Gogh híres arles-i hálószobájának ágya egy holland kisvárosba került.

Martin Bailey művészettörténész írt könyvet a híres ágy „hányattatásairól” - írta meg az Independent.

Komoly kutatómunkát végzett, mely során kiderítette, hogy az ágy egy Boxmeer nevű holland kisvárosban lehet.

Van Gogh 1888-as festményét, melyen arles-i hálószobáját örökítette meg, mindig is a művészet egyik legintimebb alkotásaként tartották számon; a festő betekintést engedett legzártabb világába, a hálószobájába.

Az ágy, mely a híres festményen szerepel, úgy tűnik, túlélt jó néhány évtizedet – legalábbis Martin Bailey művészettörténész szerint, aki új könyvében követi nyomon az ágy útját Provence-től egészen Boxmeerig.

Van Gogh az ágyat 1888 szeptemberében vásárolta egy másik ággyal együtt, egyenként 150 frankot fizetett értük. A vendégágyat azért szerezte be, mert egyik művésztársát, Gaugint várta magához vendégségbe a Sárga Házba. Van Gogh 1890-es öngyilkossága után az ágy bátyja özvegyéhez, Jóhoz került, aki visszaszállította a bútordarabot 

Ha Chicagóba megy, és Van Gogh-rajongó, akkor itt érdemes aludnia: művészek egy csoportja újraalkotta a festő művein híressé vált dél-franciaországi hálószobáját.

Itt sajnos „kihűltek a nyomok” - egészen addig, mígnem Bailey rábukkant egy 1937-es levélre, amely válasz volt egy kérésre, melyet Jo unokaöccsének írtak azzal a szándékkal, hogy egy múzeumot alapítanának a Sárga házban. A válasz pedig így szólt; „Át tudom adni az ágyat, mely a hálószobáról készült festményen szerepel.”

A múzeum végül sosem valósult meg; az épületet 1944-ben lebombázták, megsérült, majd teljesen lebontották. Bailey 2015-ben felvette a kapcsolatot Jo unokaöccsének fiával, Johan van Gogh-gal, aki ekkor 93 éves volt. Ő úgy emlékezett, hogy az ágyat 1945-ben egy Arnhem melletti település lakóinak adományozták, a kisvárost Boxmeerként azonosították be. Bailey úgy gondolja, hogy az ágy azóta is itt van, és a tulajdonosának valószínűleg fogalma sincs az ágy történetéről.

Van Gogh három változatot festett hálószobájáról; az 1888-as verzió az amszterdami Van Gogh Múzeum falán lóg, míg a másik két változat, melyeket Van Gogh 1889-ben festett, a chicagói Művészeti Intézetben és a párizsi Musee d'Orsay-ban vannak kiállítva.

A Van Gogh Múzeum szóvivője szerint rendkívül érdekes lenne, ha tényleg megtalálnák az ágyat, és biztosította a közvéleményt, hogy nyomon követik a nyomozást.