MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Van, ahol lelövik a kijárási tilalom megszegőit

Van, ahol lelövik a kijárási tilalom megszegőit

hazipatika.com

Nigériában a biztonsági erők 18 polgári személyt öltek meg, Kenyában pedig húszat.

A koronavírus-járvány kapcsán az emberi jogok tiszteletben tartására szólított fel hétfőn Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, hogy "elkerülhető legyen egy emberi jogi katasztrófa". A helyzetet a többi között azért is látja ilyen súlyosnak, mert Nigériában és Kenyában embereket lőttek le a kijárási tilalom be nem tartásáért.

A pandémia világszerte komoly kihívások elé állította az országokat, egészségügyi, gazdasági és szociális szempontból. Az ENSZ pedig különösen aggódik amiatt, hogy az egyes államokban bevezetett intézkedések és törvények "homályosan meghatározott, időnként súlyos büntetésekhez kötött jogsértésekre utalnak, amelyek olyan félelmeket táplálnak, hogy fel lehet őket használni a média elhallgattatására, a bírálók és ellenzékiek fogva tartására - hangsúlyozta Michelle Bachelet.

WHO: a járványnak koránt sincs még vége

Koránt sincs még vége a járványnak - figyelmeztetett Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, miközben már átlépte a 3 milliót is a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma világszerte. Részleteket itt olvashat.

"Tekintettel a válság rendkívüli jellegére, egyértelmű, hogy az országoknak pótlólagos hatáskörökre van szükségük, hogy szembe tudjanak szállni a járvánnyal. Ugyanakkor ha nem tartják tiszteletben a jogállamiságot, az egészségügyi szükséghelyzet emberi jogi katasztrófává válhat, aminek negatív hatásai hosszú távon nagyobbak lesznek világjárvány hatásainál is" - figyelmeztetett az emberi jogi főbiztos.

"Az olyan jogok megsértése, mint a szólásszabadságé, kiszámíthatatlan károkat okozhat a COVID-19-járvány megfékezése érdekében tett erőfeszítések szempontjából, valamint ártalmas társadalmi és gazdasági mellékhatásai lehetnek" - szögezte le Genfben kiadott közleményében Michelle Bachelet. Az emberi jogi főbiztos szerint a rendkívüli intézkedéseknek "arányosnak, nem megkülönböztetőnek és időben korlátozottaknak" kell lenniük, megfelelő parlamenti, jogi és nyilvános ellenőrzés közepette.

Nigériában és Kenyában a legdurvább a helyzet

A COVID-19 járvány visszaszorítása keretében tapasztalt jogsértéseket gyakran a lakosság legszegényebb és legsérülékenyebb rétegeihez tartozók ellen követik el - mutatott rá Michelle Bachelet. "Elfogadhatatlan és jogellenes kijárási tilalomra kényszerülő és kétségbeesett élelmiszer-keresésre kényszerített emberre lőni, őrizetbe venni vagy bántalmazni őt" - jelentette ki, anélkül, hogy konkrét országot megnevezett volna.

Az emberi jogi főbiztos hivatalának jelentése szerint Nigériában a biztonsági erők 18 polgári személyt öltek meg, Kenyában pedig húszat a koronavírus-járvány elleni védekezés céljából bevezetett kijárási tilalom megsértése miatt. A Dél-afrikai Köztársaságban mintegy 17 ezer embert vettek őrizetbe a karanténintézkedések közepette. "A kemény biztonsági intézkedések alááshatják a járványra való reagálást, és növelhetik a biztonságra leselkedő veszélyeket, sőt újakat is teremthetnek" - hangsúlyozta a szakember.