MENÜ
2024. árpilis 16.
Csongor
Utazási biztosítások és a koronavírus

Utazási biztosítások és a koronavírus

hvg.hu

Nem fizet a biztosító, ha utazásra nem javasolt térségben kapja el a koronavírust.

„Ha valaki olyan területre vagy régióba utazik, amely az utazás napján szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium által utazásra nem javasolt térségek között, az utasbiztosítás nem nyújt fedezetet a koronavírus-fertőzés kapcsán felmerülő kárigényekre – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A közlemény szerint, ha az adott régió vagy terület utazás közben kerül a nem javasolt kategóriába, a biztosítás változatlanul fennmarad.

A Mabisz tájékoztatása arra is kitér, hogy önmagában a karanténba kerülésre sem fizetnek a biztosítók, ugyanakkor a sürgősségi orvosi ellátásra, valamint az egyéb, a szabályzatban nevesített eseményekre él az ügyfél biztosítása.

Az útlemondás biztosítás alapján nem minősül káreseménynek, így nem jár kártérítés abban az esetben, ha a célországba az utazás kezdetén már nem lehet belépni, mert az adott terület felkerült az utazásra nem javasolt térségek közé. Ebben az esetben az utazási irodának fel kell ajánlania egy másik utat, vagy vissza kell adnia az utazásra befizetett összeget az utasnak.

Az utazó félelme ugyanakkor nem lemondási ok – hangsúlyozzák a közleményben.

A Mabisz kitér a díjvisszatérítés problémájára is: ha az ügyfél nem utazik el, és a korábban megvásárolt utazási biztosítását nem veszi igénybe, a szerződés hatályba lépését megelőzően a biztosítók visszatérítik az összeget.