MENÜ
2020. augusztus 3.
Hermina
UNICEF: Nincs már jelző, ami leírhatná a szíriai poklot

UNICEF: Nincs már jelző, ami leírhatná a szíriai poklot

444.hu

„Egyetlen szó sem szolgáltathat igazságot a megyilkolt gyerekeikért, szüleikért, szeretteikért."

Hétfő óta újra bombázzák a szíriai kormányzati erők a lázadók által felügyelt Damaszkusz mellett fekvő Kelet-Gútát, ahol már több tucat civil vesztette életét a februári támadásokban. Most több mint 100 új áldozatról szólnak a hírek, a halottak közt rengeteg a civil és köztük is a gyerek. Csak kedden öt kórházat ért rakétatámadás.

Az ENSZ és annak gyermekjogi szervezete, az UNICEF kedd reggel egy üres közleményt adott ki. A világszervezet arra próbálja meg ezzel felhívni a figyelmet, hogy a szíriai horror leírására lassan alkalmatlanná válnak a szavak. "Egyetlen szó sem szolgáltathat igazságot a megyilkolt gyerekeikért, szüleikért, szeretteikért" - írják.

A gyermekjogi szervezetet vezető Geert Cappelaere magyarázó jegyzete szerint a szavak értelmüket veszítik lassan. Az igazgató felteszi a kérdést, hogy vajon akik előidézik ezt a szenvedést, le tudják-e írni tetteiket szavakkal?

Szíria egykor 18 milliós lakossága a háború kezdete óta 500 ezerrel lett kevesebb a halálozások miatt. Több mint 11 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát, 6 millió ember keres menedéket más országban. A Human Rights Watch szerint 1 millió ember él közvetlen életveszélyben a kormány folytatta háború miatt és szorul humanitárius védelemre. Az üres közleménnyel az UNICEF a nemzetközi közösségnek üzen, amely képtelen volt megvédeni a szíriai civilek millióit.