MENÜ
2021. október 27.
Szabina
„Unalmas

„Unalmas" a Brexit, rugalmas halasztás jöhet

hvg.hu

Egyéves halasztást javasolna Donald Tusk a Brexit-káosz megoldására.

Donald Tusk, az EU tagállamok állam- illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke azt javasolja, hogy az Egyesült Királyság kapjon újabb rugalmas halasztást a Brexit határidejére, ez akár egy évig is tarthatna - írta le értesülését a BBC egyik szerkesztője a Twitteren.

Katya Adler egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú uniós forrásra hivatkozva azt írta, hogy a rugalmas halasztás, angol műszóval flextension, hosszabb időszakra vonatkozna, de az Egyesült Királyság bármikor megszakíthatja, és kiléphet, ha sikerült elfogadni a kiválási megállapodást a londoni parlamentben. A rugalmas hosszabbítás célja, hogy az állam- és kormányfőknek ne kelljen hetente, kéthetente azzal foglalkozni, hogy London újabb és újabb rövid halasztást kér.

Az egyelőre kérdés, hogy az Európai Tanács elfogadja-e a javaslatot.

A londoni kormány 2017. március 29-én jelentette be hivatalosan kilépési szándékát Brüsszelben, miután az előző év nyarán tartott népszavazáson a szavazók szűk többsége az uniós tagság megszüntetésére szavazott. Az uniós szabályok szerint két év van a kilépési tárgyalásokra, utána a tagság automatikusan megszűnik. Itt viszont nem ez történt, a britek még mindig uniós tagok.

A megállapodás nélküli kiválás súlyos károkat okozna, mindenekelőtt az Egyesült Királyságban, de az Európai Unióban is, ezért a jog által biztosított lehetőséggel élve London a határidő lejárta előtt halasztást kért, melyet az Európai Tanács egyelőre április 12-ig hagyott jóvá. Ha sikerült volna elfogadni március végéig a kilépési egyezményt, akkor Londonnak május 22-ig lett volna ideje előkészíteni a tényleges kilépést, és tagsága akkor szűnt volna meg. Ez a dátum azért vízválasztó, mert máskülönben az Egyesült Királyságban is meg kell tartani az európai parlamenti választásokat, amiről április 12-ig kell bejelentést tenniük a tagállamoknak.