Tam_Bau
MENÜ
2021. március 4.
Kázmér
Újra jön a poloskainvázió!

Újra jön a poloskainvázió!

infostart.hu • fotó: nlcafe.hu

Bármilyen kemény és hosszú a tél, jelentős mértékben nem hat az állományra.

Újra felbukkanhatnak a lakásokban a poloskák. A fűtött szobában vészelték át a telet, és most a természetbe igyekeznek. Bármilyen kemény és hosszú a tél, jelentős mértékben nem hat az állományra - mondta az InfoRádióban Kondorosy Előd, a Pannon Egyetem tanára, poloskaszakértő.

Itt a jó idő, itt a tavasz, ezzel egyidőben újra felbukkannak a poloskák. Az elmúlt években már találkozhattunk a lakásokba özönlő bogarakkal, amelyek zöld vagy barnás színűek, és büdös váladékot árasztanak magukból, ha összetapossuk őket. Idén sem marad el az "invázió", ugyanis a tavaly az ablakok sarkaiba, szúnyogháló mélyedéseibe a tél elől elbújt állatok most felélednek.

Kondorosy Előd poloskakutató elmondta, hogy nemcsak a hőmérséklet változásból érzik, hogy előbújhatnak, hanem a nappal hosszúságának növekedéséből is.

"Érzik, hogy itt a tavasz, és ezért jöttek most elő" - mondta.

Kondorosy Előd, a Pannon Egyetem tanára kifejtette, hogy a legutóbbi kemény tél sem pusztította ki a poloskákat, mert immunrendszerük -20 fokig csak lelassul, de nem áll le, a peték pedig -50 fokig is bírják a hideget. Hozzátette, hogy ezek az állatok bármilyen hidegben túlélnek a védett lakásokban, de alapvetően ezek a fajok a meleget kedvelik, mert déli, mediterrán vagy szubtrópusi állatok. Magyarországon a legjellemzőbb a márványospoloska, a vándorpoloska vagy a klasszikus Bence-poloska. Ezekkel a fajokkal találkozunk a leggyakrabban, ezek elsősorban lakóépületekben, vagy fűtött helyiségben vészelik át a telet.