MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
Újra engedik gyógyítani a 65 év feletti orvosokat

Újra engedik gyógyítani a 65 év feletti orvosokat

24.hu

Kásler Miklós megváltoztatta egy hónappal korábbi rendeletét.

Kásler Miklós április 16-án korrigálta egy hónappal korábbi rendeletét, amely megtiltotta, hogy a 65 év feletti dolgozók olyan tevékenységet végezzenek, amely során közvetlenül találkozhatnak a párcinesekkel. A legújabb miniszteri utasításban viszont már az szerepel: amennyiben másképpen nem szervezhető meg az ellátás, úgy az idősebb egészségügyi dolgozók – ha önként vállalják – visszatérhetnek a közvetlen gyógyításba – írja a Népszava.

A lapnak nyilatkozó sebész azt mondta, hogy a legrosszabb helyzetben az alapellátás van, ahol aránytalanul nagy számban vannak 65 év felettiek, és ők egyedül dolgoztak. A rendelőintézetekben is egy-egy szakmában egy orvos van, így a rendelettel, ami hátrébb vonta őket ott is nehéz helyzetbe kerültek. A kórházakban tíz orvosból, talán ha kettő lehetett érintett, tehát ott megoldható volt a helyettesítésük.

Sok kis- és nagyvárosban is komoly gondot okozott, hogy a 65 év feletti háziorvosokat hátrébb vonták eddig, a településen levő többi háziorvos terhelése nőtt meg úgy is, hogy sokan minimalizálják a találkozást a betegekkel, inkább telefonon adnak tanácsot, hogy mit csináljon a hozzá forduló.