MENÜ
2019. május 19.
Ivó, Milán
Új miniszter vezényelheti a paksi atomerőmű gigaberuházását

Új miniszter vezényelheti a paksi atomerőmű gigaberuházását

24.hu

Komolyan felvetődött, hogy új tárca nélküli minisztert nevezzenek ki Süli János helyére.

A KDNP-s Süli esetleges távozását energetikai berkekben a 12 milliárd eurós beruházás csúszásával hozzák összefüggésbe, amit az utóbbi hetekben már kormányzati szinten sem titkoltak. Bár a szakember környezetében is azt mondják, nagy előrehaladás nem történt Pakson, azért hozzáteszik, aligha a korábban az atomerőmű műszaki-, majd vezérigazgatójaként is dolgozó Süli a késedelem fő okozója.

Májusban eleve 22 hónapos csúszással vette át a beruházást, ráadásul azután elakadtak a közbeszerzések: eredménytelen lett az új blokkok létesítéséhez és üzemeletetéséhez kapcsolódó dokumentumok elemzésére kiírt pályázat, az erőmű beruházási központjának tervezésére és megvalósulására kiírt közbeszerzést pedig visszavonták.

Ezzel együtt május közepén még arról volt szó, hogy a Paks II. beruházás ütemterv szerint halad, az új blokkok határidőre elkészülnek. A miniszteri megbízatása előtt, 2014 és 2017 között paksi polgármesterként dolgozó Süli János, miután tárgyalt a Roszatom vezetőivel Szocsiban, úgy fogalmazott: minden reális esély megvan arra, hogy 2026-ban, illetve 2027-ben az új termelő egységek belépjenek a rendszerbe és részt vegyenek a magyar energiatermelésben. Július elején, az Országgyűlés gazdasági bizottságának paksi kihelyezett ülésén is azt mondta, hogy határidőre elkészülnek az új atomerőművi blokkok.

Szeptember végén viszont már elismerte a kormány, hogy tárgyalnak Paks II. szerződésének módosításáról. A Népszava nemrég pedig egyenesen azt írta, hogy a legutóbbi Orbán–Putyin-találkozó után már a kormányzat sem cáfolja határozottan azt a szakmai értesülést, hogy az új paksi atomblokkok átadása akár a lehető legkésőbbi időpontig, azaz 2032-ig is elhúzódhat.