MENÜ
2021. február 25.
Géza
Új állami ösztöndíj informatikusoknak

Új állami ösztöndíj informatikusoknak

portfolio.hu • fotó: computerworld.hu

Akár már ebben a hónapban egy új állami ösztöndíj rendszerről születhet kormánydöntés.

Magyarországon a GDP több mint 20 százalékát adja a digitális gazdaság, és a munkaerő 15 százaléka dolgozik a digitális gazdaságban. Ez lehet az egyik alapja annak, hogy Magyarország a digitális átalakulás nyertese legyen - fejtette ki Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos a Joint Venture Szövetség évadnyitó konferenciáján. Kérdésre válaszolva a biztos elmondta, hogy 2017-18-as tanévtől kezdve az informatikai képzésben egy új, piaci munkát is megközelítő összeggel kecsegtető állami ösztöndíj program is indulhat.

A digitalizáció nemcsak informatikusokra és mérnökök képzéséről szól, ez egy átfogó társadalmi-gazdasági átalakulási folyamat. Az ambíciózus cél - kellő szerénységgel és nem mell döngetve - hogy Magyarország a digitális átalakulás versenyében Európa legsikeresebb országai közé tartozzon. Magyarország versenyképessége első helyen a digitalizációtól függ. Nem csak erre van szükség, de ha ebben lemaradunk, akkor a többi területen sem lehetünk sikeresek - jelentette ki Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos előadásában.

A miniszterelnöki biztos elmondta, hogy a kormány a magyar üzleti élet szereplőivel- kkv-kal, multinacionális vállalatokkal, nagyvállalatok együtt - azt a célt szeretné elérni, hogy a digitalizáció folyamatával jóval több munkahely jöjjön létre, mint amennyi emiatt megszűnik:

Sok repetitív munkahely meg fog szűnni, ugyanakkor a digitalizációnak a társadalom körében nem csak disruptive hatása lehet. Magyarország Németországgal együtt a digitális transzformáció azon modelljét képviseli, amely úgy gondolkodik erről, hogy a modell egyszerre jelenti az oktatási rendszer és a gazdaság digitális átalakítást. Nem úgy, mint sok országban, ahol egyes ágazatok digitalizációjában gondolkoznak.

Magyarországon a GDP több mint 20 százalékát adja a digitális gazdaság, és a munkaerő 15 százaléka dolgozik a digitális gazdaságban. Ebben csak Nagy Britannia, Írország és a skandináv államok előznek meg minket.

Ma Magyarországon 22 ezer informatikus és 4 ezer mérnök munkahely áll betöltetlenül, de az ipar 4.0 stratégia megvalósítást veszélyeztető probléma nem ez, hanem az alapvető digitális kompetenciákkal rendelkezők nagy száma. Nem az a fő cél, hogy a 22 ezer betöltetlen álláshelyet betöltsék, hanem hogy megfelelő digitális kompetenciákkal rendelkezzen a többi 5 millió munkavállaló.

A kormány átfogó, ingyenes digitális képzéseket tervez indítani, amellyel az alapvető digitális kompetenciákat lehet megszerezni. Ebben ugyanis az európai középmezőny végén tartunk. Deutsch Tamás elmondása szerint a Digitális Jólét Program a következő két évben még hangsúlyosabb szerepet fog kapni. Az idén tavasszal meghirdetendő digitális munkaerő programban a cél, hogy a betöltetlen informatikus álláshelyek mellett az átlagnál nagyobb digitális képességekkel rendelkező munkavállalók számát tudják növelni.

Kérdésre válaszolva Deutsch Tamás elmondta azt is: – Akár már ebben a hónapban egy új állami ösztöndíj rendszerről születhet kormánydöntés, amely már a 2017-18-as tanévtől bevezetésre kerülhet.

Elmondása szerint ezt az informatikai képzésben részt vevő, arra érdemes egyetemi hallgatók már az első vagy a második félévtől megkaphatják, méghozzá a piaci munkával megszerezhető, azt megközelítő összegben. Ez azért fontos, hogy a hallgatók a 3. 4. félévben ne hagyják félbe a képzést piaci munka választása miatt, ami most egy jellemző gyakorlatnak számít az informatikus hallgatók körében.