MENÜ
2021. árpilis 21.
Konrád
Ügyes védelem lehallgatás ellen

Ügyes védelem lehallgatás ellen

http://hvg.hu/

Kifejlesztettek egy olyan telefontokot ami azonnal jelez, ha valami nem stimmel a készülék körül.

Az amerikai titkosszolgálat megfigyelési ügyeit leleplező Edward Snowden érthető módon igencsak óvatos emberré vált. Amikor néhány éve a hongkongi hotelszobájában találkozott az őt felkereső újságírókkal, arra kérte őket, tegyék be a telefonjaikat a hűtőbe. Ezzel nemcsak a kamerákat és a mikrofonokat “hatástalanították”, de a ki- és bemenő rádiójeleket is blokkolták, így csökkentve az esélyét, hogy esetleg a nyomára akadnak. A napokban ismét a telefonok sebezhetőségére hívta fel a figyelmet, de ezúttal a szállodai minibárnál jóval egyszerűbb megoldást javasol a mobilok leárnyékolására.

Snowden szerint olyan technológiát fejlesztettek ki a titkosszolgálatok, amivel minden okostelefont megfigyelhetnek. A szivárogtató az ismert hardver-hackerrel, Andrew “Bunnie” Huanggal közösen mutatta be azt az eszközt, ami az iPhone-hoz csatlakozva figyeli azokat a jeleket, amik az antennán átfutnak. Mint mondja, ez a módszer jóval megbízhatóbb a készülékeken beállítható repülőgép üzemmódnál, amit szerinte bármikor fel lehet törni. Snowden és Huang azt szeretnék elérni, hogy sikerüljön megvédeni a felhasználókat, de legfőképpen az újságírókat a kormányok kíváncsi tekintete elől. A megoldásnak köszönhetően például azt sem lehet majd követni, hogy az adott személy külföldön épp hol tartózkodik.

Snowden és Huang a Wirednek nyilatkozva elmondták, vannak országok, ahol a kormányok bárki telefonjába képesek bejutni, még úgy is, hogy nem sugároz magából jelet a készülék.

Hogy ez ne fordulhasson elő, egy olyan iPhone-tokot fejlesztettek, ami képes megvédeni a felhasználót a lehallgatástól. Első ránézésre nem tűnik többnek egy egyszínű kijelzővel ellátott külső akkumulátornál, annál azonban jóval többet tud. Mivel az iPhone antennái segítségével használható a GPS, a Bluetooth és a wifi is, az ezeken keresztül futó elektromos jeleket monitorozza. A kütyü üzenetet küld és riaszt is akkor, ha olyankor küldenek jelet az antennák, amikor az nem lenne indokolt.

Huang szerint az emberek többsége azt gondolná, hogy a Faraday-kalitka elvén működő, fémhálóval beszőtt tasakok elegendő védelmet nyújthatnak a lehallgatás ellen. Ám mint mondja, azokból is megszökhet a jel, egy okosabb malware pedig képes elhitetni a felhasználóval, hogy a telefonját már kikapcsolta, miközben továbbra is üzemel.

Az eszköz működésében nagyjából biztosak lehetünk, Snowdennek ugyanis szó szerint létkérdés, hogy őt ne lehessen lehallgatni. A Wirednek elárulta, a szivárogtatása óta nem hord magánál okostelefont, ugyanis attól tart, hogy bemérik és lehallgatják őt az amerikai hatóságok.

Huang és Snowden még sosem találkoztak egymással, csak és kizárólag a titkos üzenetküldő szolgáltatáson keresztül tartották a kapcsolatot. Huang szerint Snowden célja nem az, hogy az NSA-től megvédje az embereket, hanem az, hogy elrejtse őket a különböző kormányok kíváncsi tekintete elől.