Tam_Bau
MENÜ
2020. február 26.
Géza
UEFA: A nemzeti bajnokságoknak befellegzett, jön a szuperliga?

UEFA: A nemzeti bajnokságoknak befellegzett, jön a szuperliga?

index.hu • fotó: nytimes.com

Az UEFA szerint 2024-ben jöhetne az európai szuperliga a BL és az EL helyett.

A New York Times csütörtöki cikkében az UEFA-tól származó, kiszivárogtatott dokumentumokra hivatkozva írt a Bajnokok Ligája javasolt reformjáról, ami egy lényegében zárt szuperligát hozna létre a jelenlegi európai kupasorozatok helyett.

Az UEFA eddigi kommunikációja alapján úgy tűnt, hogy a szervezet ellenállt az elit klubok nyomásának, és a Bajnokok Ligája reformjával elejét vette a tervezett szuperliga megszületésének. Valójában azonban a lap szerint a tervezett a változtatások lényegében épp ezt eredményeznék, egy olyan szuperligát, amiből az európai klubok legnagyobb része ki van zárva, és amiből nehéz kiesni.

HA ELFOGADJÁK A JAVASLATOT, AKKOR A BAJNOKOK LIGÁJÁBÓL EGY OLYAN SOROZAT LESZ, AMIT ELIT KLUBOK SZŰK CSOPORTJA DOMINÁL, ÉS A 32-BŐL MINDÖSSZE NÉGY HELYET JUTTATNAK EURÓPA 55 NEMZETI BAJNOKSÁGÁNAK – írta a javaslatról a New York Times. A lap által vázolt rendszer radikális változtatásokat jelent a maihoz képest.

A 32 CSAPATOS, NEVÉBEN TOVÁBBRA IS BAJNOKOK LIGÁJÁNAK NEVEZETT CSÚCSSOROZATBÓL KISZORULÓ KISEBB FUTBALLNEMZETEK BAJNOKAI, ILLETVE A NAGY BAJNOKSÁGOK ELSŐ NÉGYBŐL KISZORULÓ KLUBJAI EGY 32 CSAPATOS MÁSODIK SZÁMÚ, ILLETVE EGY 64 CSAPATOS HARMADIK SZÁMÚ SOROZATBAN INDULNÁNAK.

És ha ez nem lenne elég fenyegető perspektíva a nemzeti bajnokságok jövője szempontjából, a meccsek egy részét vasárnapra tennék.

A lap információi szerint a legnagyobb spanyol és olasz klubok erőltették leginkább a változtatásokat, amire szerintük a pénzügyi kiszámíthatóság miatt van szükség. Az UEFA hónapokon keresztül tárgyalt az Európai Klubszövetséget (ECA) vezető Andrea Agnelli Juventus-elnökkel és az ECA képviselőivel, majd ezt követően prezentálta elképzelésekeit.

A lapnak nyilatkozott a spanyol liga elnöke, Javier Tebas azt mondta, hogy végeredményben egy olyan utcába vezették be őket „javaslat” címén, ami a szuperligában végződik.

Tebas szerint nem lehet pusztán csak terveknek meg javaslatoknak nevezni ezeket az elképzeléseket, amiket meg akarnak vitatni minden érdekelttel. Valójában egy kész és konkrét projektet tártak eléjük, ami az UEFA és az elit klubok szűk csoportjának teljes körű együttműködéséből született.

Az európai klubtornák 2024-től javasolt formájukban tönkretennék a nemzeti bajnokságokat és az európai klubok többségének gazdálkodását – mondta Tebas, majd hozzátette:

Nyitottak vagyunk a konstruktív párbeszédre, de ha erről a projektről kell tárgyalnunk, akkor nincs túl sok mindenről beszélni.