MENÜ
2021. március 4.
Kázmér
Túl sok időt töltünk evéssel

Túl sok időt töltünk evéssel

penzcentrum.hu • fotó: whatisepigenetics.com

A túlsúlyosságnak komoly egészségügyi kockázata van, évekkel rövidíti meg az életünket.

Sokszor lehet olvasni arról, hogy milyen elhízott a magyar lakosság. Ez nem esztétikai kérdés, a túlsúlyosságnak komoly egészségügyi kockázata van, évekkel rövidíti meg az életünket. Ha nemzetközi összehasonlítást veszünk alapul, akkor sem túl rózsás a helyzet, Magyarország a legkövérebb nemzetek közé tartozik. De vajon tényleg több időt töltenek ott evéssel, ahol elhízottabbak az emberek? Mutatjuk, hogy van-e összefüggés.

Egy 2017-es tanulmány szerint a magyarok a harmadik legelhízottabb nép az OECD-tagországok között, csupán az Egyesült Államok, Új-Zéland és Mexikó előz meg minket.

Az elhízás nem esztétikai probléma, hiszen népegészségügyi jelentősége és társadalmi terhei napjainkban már a dohányzáséval vetekszenek. A 40. életévben fennálló elhízás akár 6-7 évvel is csökkentheti a várható élettartamot, a túlsúly és az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik - hívta fel a figyelmet korábban Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke.

Az egészségtelen táplálkozáson és a kevés mozgáson túl, úgy néz ki, hogy van még egy további tényező, ami miatt túlsúlyosak vagyunk, ez pedig az, hogy túl sok időt töltünk evéssel. Az Európai Bizottság statisztikai főigazgatóságának 2010-es adatai szerint Magyarországon átlagosan napi 1 óra 42 percet töltünk étkezéssel. Amennyiben összefésüljük az Eurostat különböző országokkal kapcsolatos adatait a Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2016-os, túlsúlyossággal és elhízottsággal kapcsolatos adataival, akkor ezt a csártot kapjuk:

Ha pedig a fenti adatsorokat statisztikai vizsgálatnak vetjük alá, akkor azt az eredményt kapjuk, hogy az evéssel töltött idő közepesen erősen függ össze azzal, hogy a társadalom mekkora része túlsúlyos, tehát minél több időt töltenek egy országban evéssel az emberek, annál nagyobb részben lesznek túlsúlyosak.

Érdekes ugyanakkor, hogy azt, hogy egy országban mekkora részben elhízottak az emberek, már nem befolyásolja az étkezéssel töltött idő.

A fenti statisztika a testtömegindexe (BMI) alapján állapítja meg valakiről, hogy túlsúlyos vagy elhízott. Kiszámolni elég egyszerű, a testsúly kilóban kifejezett értékét kell elosztani a magasságunk méterben kifejezett értékének négyzetével. Egy 80 kilós, 180 centiméter magas ember testtömegindexe tehát 80 / 1,8ˇ2 = 24,7, ami még nem számít túlsőlyosnak sem. A normális érték ugyanis 18 és 25 között van, 25 és 30 között túlsúlyosnak, 30 fölött pedig már elhízottnak számít valaki.