MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Túl nehéz a matek

Túl nehéz a matek

index.hu

Németországban több tartományban is tüntetnek a diákok az idei matematika érettségi nehézsége miatt.

A tiltakozási akció egy online petícióval indult, amelyben a diákok azt kérték, hogy az írásbeli érettségi értékelését igazítsák a feladatok nehézségéhez, azaz csökkentsék a pontozásnál a követelményeket.
A tüntetők az idei matematikavizsgát igazságtalannak, a feladatokat pedig nehezen megoldhatónak tartották. A demonstrációkat az interneten a #matheistkacke hashtaggel szervezték, amit magyarra #szaramatek-ra fordíthatnánk.
A diákok legfőbb kifogása az, hogy idén olyan geometriai és valószínűségszámítási feladatok szerepeltek az írásbelin, amelyekkel korábban soha nem találkoztak, és nem tudtak megfelelően felkészülni rájuk. Az új típusú feladatokkal sok idő ment el, a diákok így a vizsga végéig nem tudták befejezni az érettségi tesztet. Az új feladatok megoldása néhol még a tanároknak is gondot okozott.
A probléma legalább nyolc tartományt érint. A Frankfurter Allgemeine Zeitung arra hívja fel a figyelmet: az utóbbi években a matematikaoktatás is a kompetenciák fejlesztése és a projektek kidolgozása irányába mozdult el, de közben elhanyagolták a tényszerű tanulást és a feladatok gyakorlását.