MENÜ
2024. március 19.
József, Bánk
Túl magas az NBA-hoz

Túl magas az NBA-hoz

index.hu • fotók: index.hu. mynews13.com

231 centivel már túl magas a kosárlabdához.

Június 20-án tartják az NBA úgynevezett draftját, ami a legtöbb egyetemi tehetség szempontjából sorsfordító lehet, hiszen itt dől el, hogy számolnak-e velük az NBA-csapatok, és ha igen, milyen magasan, ami nyilván a leendő fizetésük szempontjából sem utolsó. A tehetségek között a Duke emberi tankjának, Zion Williamsonnak nincs miért aggódnia, szinte biztos, hogy a legelső választási joggal kerül majd a New Orleans Pelicanshez, ahol az Anthony Davis utáni érában egy csapat tehetséges fiatallal menetelhet majd a siker felé. Van viszont több érdekes emberkísérlet is a liga kapujában, és mind közül a 231 centis, 131 kilós szenegáli Tacko Fall a legnagyobb talány.

201 centi, 130 kiló, büntetővonalról zsákol, egy méter fölött van a súlypontemelkedése, és bármit meg tud csinálni a kosárlabdával: Zion Williamson még egyetemista, de már LeBron Jameshez hasonlítják. 1 milliárdos sérülésből tért vissza, és robog az NBA felé.

Ahogy Williamsonnál, úgy Fallnál is a kivételes fizikai adottságok jelentik a különlegességét, csak míg Williamson egy mindenre képes tank, addig Fall egy megkerülhetetlen és átugorhatatlan torony, aki még az NBA-ben is gondot okozhat mindenkinek. Kivéve, ha beigazolódik több csapat félelme, miszerint FALL A 231 CENTIJÉVEL TÚL NAGY AZ NBA-HEZ.

Hogy lehet valaki túl magas a kosárlabdához? Fall esetében a magasság csak egyik eleme a problémának, a 131 kilós súlya is gondot okoz, de a játéka sem tökéletes, pedig AZ EGYETEMI BAJNOKSÁG (NCAA) TÖRTÉNETÉNEK LEGHATÉKONYABB MEZŐNYDOBÓJAKÉNT ZÁRT.

Ráadásul nem is akárhogy, négy év alatt a UCF-en (University of Central Florida) 74 százalékos dobómutatóval zárt a mezőnyből, amivel több mint hat százalékpontot vert az eddigi rekorderre, Steve Johnsonra, aki 1977-81 között erősítette négy évig az Oregon State csapatát.

Csakhogy van egy bökkenő. Az NBA jelenleg a hárompontosok felé tolódik el, soha nem dobtak annyi triplát, mint a mostani szezonokban, és soha nem volt annyira fontos, hogy valaki távolról is pontos legyen. Fall viszont négyéves egyetemi karrierje során egyetlen triplakísérletet engedett el, és a FiveThirtyEight adatai szerint négy év alatt 11-szor dobott csak ugrásból, ami a mai NBA egyik legalapabb dobástípusa, és igen nehéz nélküle megélni.

Fall viszont pont a hatékonyságával ellensúlyozhatja ezt, ha valaki lát benne fantáziát, mert a támadóoldalon kvázi blokkolhatatlan, amit akar, azt bezsákolja, mindkét oldalon mágnesként vonzza magasságával a lepattanókat, és blokkolásban is hihetetlen számokat hoz össze.

Ha a 100 támadójátékra vetítjük a négyéves egyetemi átlagait, azt kapjuk, hogy

az ötödik lenne 20,1-es lepattanóátlagával,
az első lenne 6,3-as blokkátlagával,
89,7-es védelmi mutatója, vagyis hogy hány pontot engedne 100 támadás alatt, ha minden rajta múlna, pedig szintén a legjobb lenne az NBA-ben.

A támadóoldalon a triplakísérletek hiánya mellett van még egy nagy deficit. A büntetővonalról csak 43,2 százalékkal dob, ami irtózatosan kevés, ezzel lényegében az NBA legrosszabbjai között lenne, és mivel a mérete miatt legalább annyit gyepálnák, mint Shaquille O’Nealt, leendő csapata nagyon sok pontot vesztene miatta, ha nem tanul meg gyorsan büntetőzni.

Ráadásul 2017-ben már egyszer visszapattant az NBA-ről, akkor ugyanis már jelentkezett a draftra, de azt a jelentést kapta válaszul, hogy a felgyorsult kosárlabdához újra kell építeni a játékát, és teljesen más stílus szerint kellene játszania, hogy esélye legyen a profik között. Védőjátékát a 2018-as év védőjéről, a francia Rudy Gobert-ről próbálja mintázni, támadásban a Philadelphia szupersztárjától, Joel Embiidtől próbál ellesni trükköket, de a 76ersből a 221 centis, 132 kilós Boban Marjanović is jó példa lehet, igaz, a szerb elkezdett triplákat is dobni, és sokkal hatékonyabb a vonalról, mint Fall, akinek nincs meg a kellő atletikussága a gyors mozgáshoz.

Ekkora embert nem látott az NBA

Fall és a 196 centis, épp cselező DeJon Jerreau

Nehéz persze mit kezdeni Fall-lal, hiszen hasonló méretű játékos nem nagyon volt még az NBA-ben, legalábbis a modern korban. Két ugyanilyen magas játékos volt eddig az NBA-ben, Gheorghe Mureșan a 231 centije mellé 143, Manute Bol pedig 91 kiló volt, egész más stílust képviseltek tehát. Fall értelemszerűen Mureșanhoz áll közelebb, de a román óriás idejében még lassabb volt a játék, belefért, hogy alig mozgott védekezésben, és így is csak 1,5 blokkal és 6,4 lepattanóval zárta 307 meccsből álló NBA-karrierjét.

Fall 231 centis magassága cipővel értendő. Emellé 249,5 centis karfesztávolság társul, a földön állva pedig 310,5 centiig ér fel a kezével, vagyis elrugaszkodás nélkül tud zsákolni, ilyen ember pedig nincs jelenleg az NBA-ben.

Részben emiatt is lehet, hogy valaki lecsap majd rá az NBA-csapatok közül, de az vonzóvá teheti a 23 éves Fallt, hogy csak 16 évesen került az Egyesült Államokba, és csak akkor kezdett kosárlabdázni, messze nem kiforrott tehát.

A szenegáli születésű játékos eleinte a labdarúgással ismerkedett hazájában, majd a korábbi NBA-játkéos Mamadou N'Diaye testvére fedezte fel, és vitte magával egy texasi középiskolába kosárlabdázni, ahonnan már több egyetemi csapat által toborzott tehetségként ment az NCAA-be.

Ki lehet még érdekes?

Zion Williamson mellett a 2019-es draftévfolyam másik legérettebb tehetsége nem más, mint Williamson duke-os csapattársa, Cam Reddish, aki ugyan harmadhegedűs lett Williamson és R.J. Barrett mögött, mégis remek kilátásai vannak az NBA tekintetében, hiszen az adottságai pont tökéletesek a mai kosárlabdához. A 203 centis és 99 kilós kiscsatár már az egyetemi bajnokságban kifejlesztette a halálos tripláját, amire a hozzá hasonló méretű játékosok többnyire csak az NBA-ben kényszerülnek rá, tehát már is egy lépéssel az archetípus előtt jár.

Az egyetemi bajnokság legnagyobb szintlépését talán a Murray State Racers irányítója, Ja Morant produkálta, aki második számú opcióból a szezon (egyik) legjobbjává lépett elő második egyetemi szezonjában. 24,5 ponttal, 10 assziszttal és 6,1 lepattanóval zárta az alapszakaszt, emellé volt 1,8 labdaszerzése, a dobószázaléka pedig 49,9 százalékban állt meg, amivel az egyik legdominánsabb játékos volt az NCAA-ben.

Egy gond van vele: az egyre inkább leértékelődő irányítóposzton lehet belőle szupersztár, az adottságai alapján Russell Westbrook a legközelebbi hasonlat, az NBA viszont épp az olcsóbb, de a közepesnél jobb szintet hozó irányítók felé mozog el, mert ilyet minden bokorban találni, és a triplát dobó magasemberek képviselik az értéket. Ettől persze még Morantet sem kell félteni, fényes jövő előtt áll.

Szegény ember Kevin Durantjének, vagy fiatal Kristaps Porzingisnek mondják az Oregonról érkező Bol Bolt, aki a 231 centis Manute Bol fia, „csak” 218 centivel és 106 kilóval. Bolt nehéz megítélni, hogy mit is vihet magával az NBA-be, hiszen 9 meccs után, vagyis elég hamar megsérült – a bal lábfejében tört el egy csont –, így nem nagyon tudta mutogatni, hogy hatalmas termete ellenére elég jól szórja a triplákat. Plusz vonzerőt jelent a 233,7 centis karfesztávolsága, illetve hogy tényleg ponterős, a 9 egyetemi meccsén 21 pontot 9,6 lepattanót és 2,7 blokkot átlagolt, a tripláit 50, a mezőnygóljait 55, a büntetőit pedig 75 százalék fölött dobta. Egy kisebb, mozgékonyabb, de jó eséllyel törékenyebb Tacko Fall, de lehet, hogy mégis rá vár a hosszabb és eredményesebb NBA-pályafutás.

A 2019-es NBA-draftot június 20-án tartják, az első választás joga a New Orleans Pelicansé.