MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Több mint félezer hajó indult az idei Kékszalagon

Több mint félezer hajó indult az idei Kékszalagon

index.hu • fotó: kekszalag.reblog.hu

Elrajtolt az 51. Kékszalag Nagydíj mezőnye csütörtök reggel Balatonfüredről.

A szervezők tájékoztatása szerint 561 hajó nevezett a versenyre. Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára elmondta, harminc hajóosztályban versenyeznek a vitorlázók a tókerülő versenyen.

Az induló hajók közül

  • tizenegy legénysége csak külföldiekből áll,
  • hat női kormányos is nevezett,
  • egy csak nőkből álló csapat is elstartolt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök reggeli előrejelzése szerint az éjszaka folyamán átvonult csapadékrendszer nyomán a Balaton keleti medencéjében gyenge, vagy mérsékelt keleti, északkeleti szél fúj, amelyet a nap folyamán változó irányú légmozgás vált fel. Napközben a gyakran felhős idő miatt a gyenge, változó irányú alapszelet legfeljebb a rövid ideig tartó záporok, esetleg zivatarok okozta kifutószél válthatja fel átmenetileg. Amennyiben zivatar kialakul, abból a legerősebb széllökések 55-65 kilométer per óra körül lesznek, majd gyorsan leáll a szél.

A hajósokra több mint 150 KILOMÉTERES ÚT VÁR: A BALATONFÜREDI RAJT UTÁN BALATONKENESE, SIÓFOK ÉS A TIHANYI SZOROS ÉRINTÉSÉVEL, MAJD KESZTHELYNÉL FORDULVA TÉRNEK VISSZA BALATONFÜREDRE.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A Balatonfüreden csütörtök 9 órára kiírt rajt után a hajósoknak 48 órájuk van, hogy teljesítsék a távot.

A verseny abszolút időrekordját a Józsa Márton kormányozta Fifty-Fifty, egy kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű hajó tartja, amely 2014-ben 7:13:57 óra alatt ért célba.