MENÜ
2019. május 22.
Júlia, Rita
Több ezer orosz tüntetett azért, hogy Putyin ne kapcsolhassa le az internetet

Több ezer orosz tüntetett azért, hogy Putyin ne kapcsolhassa le az internetet

index.hu

Oroszország levágja magát a globális internetről?

Ezrek tüntettek vasárnap Oroszország több városában az ellen a törvénytervezet ellen, ami azt célozza, hogy egy válsághelyzet esetén az országot lekapcsolhatnák a globális internethálózatról.

A tüntetést Oroszország Libertariánus Pártja (LPR) szervezte, és csak Moszkvában a különböző becslések alapján 6500 és 15 ezer között volt a résztvevők száma. A tüntetés annál is komolyabb fegyvertény, mivel az OVD-Info civil szervezet szerint a rendőrség őrizetbe vett az eseményt előkészítő 16 aktivistát, az esemény után pedig további 13 embert.

A fővárosi tüntetők a Szaharov sugárúton gyűltek össze, a rendőrség elkerítette a környéket. A szervezők beszédeket mondtak, és olyan jelszavakat skandáltak, mint például: El a kezekkel az internettől!

A moszkvaihoz hasonló megmozdulásokat tartottak Voronyezsben és a távol-keleti Habarovszkban is. Szentpéterváron egy maréknyi aktivista vonult az utcára, ez a megmozdulás azonban az előzőekkel szemben nem kapott rendőrségi engedélyt.

Ahogy arról mi is írtunk, az orosz parlament március 13-án tárgyalja második olvasatban azt a törvénytervezetet, amely szigorúbb internetszabályozást irányoz elő azzal a céllal, hogy - törvényhozók indoklása szerint - "megakadályozza a külföldi beavatkozást". Ennek értelmében például Oroszországot lekapcsolhatják a globális internethálózatról válsághelyzetekben, vagy például egy kibertámadás esetén.

Egyes orosz médiumok egy "online vasfüggönyhöz" hasonlítják a javaslatot, amelyet bírálói szerint az eltérő vélemények elhallgattatására használhatnak fel.