MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
Több energiát termel, mint amennyit fogyaszt, a felesleget átadja

Több energiát termel, mint amennyit fogyaszt, a felesleget átadja

bitport.hu

A norvégok energiapozitív irodaházon szemléltetik, mire képes az okos város.

Norvégiában augusztus legvégén adták át azt az új irodaházat, amely a beruházók reményei szerint lendületet adhat majd egy az olyan okosvárosi irányzatoknak, amelyek alkalmasak a klímaváltozás hatásainak mérséklésére is. A Powerhouse Brattørkaia projekt olyan létesítmény, amely terezett élettartamára vetítve – ide számítva a felépítését és adott esetben az elbontását is – több energiát termel majd, mint amennyit felhasznál.

Az ilyen megoldások jelentőségét jól mutatja, hogy az ENSZ tavaly közzétett adatai szerint 2017-ben az építőipari tevékenység és az épületek üzemeltetése a globális energiafelhasználás 36 százalékát tette ki, miközben az energiatermeléssel összefüggő széndioxid-kibocsátás 40 százalékáért volt felelős. Az olyan új trendek, mint a magasfokú konnektivitást és a nagy mennyiségű szenzort alkalmazó tárgyak internete (IoT) elvileg nagy potenciált hordoznak a városok energiahatékonyságának javítására, a gyakorlatban azonban nagyon kevés olyan példát láthattunk eddig, ami érdemben is alátámasztaná az ilyen várakozásokat. .

 Az épület az anyagválasztáson vagy az építésekor alkalmazott technológiákon túl a megfelelő tájolással és szolárpanelekkel tervezték. Belsejében maximális hatékonysággal kerigtethető levegő a meleg vagy hűvös levegő, amit az alkalmazott speciális beton is elősegít, az irodaház tengerhez való közelségét pedig a tengervíz hűtési célokra való felhasználásával aknázzák ki. A legérdekesebb dolog azonban a felesleges energia kezelése: mivel a létesítmény többet termel, mint amennyit fogyaszt, a többletet különböző okos megoldásokkal bocsátják a környéken működő fogyasztók rendelkezésére.

 

Az egyik ilyen felhasználás például a Jaguar Land Rover és az elosztott főkönyvi rendszert fejlesztő német IOTA közös programjának gyakorlati implementációja. Az először idén áprilisban demonstrált megoldás lényege a Jaguar járműveiben alkalmazott, az IOTA Tangle technológiájára épülő okostárca, amelynek segítségével az autók küldhetnek és fogadhatnak ki- és befizetéseket, akár micro payment szolgáltatások formájában is. Ez a legkülönfélébb felhasználásokra ad módot, ami nem csak a díjak automatizált kiegyenlítését teszi lehetővé, de akár olyasmi is megvalósíthatóvá válik vele, hogy a jármű szenzorai észleljék és lejelentsék az úthibákat a fenntartónak, amiért cserébe az ügynökség kisebb összegeket fizet a tulajdonosnak.

A Powerhouse Brattørkaia esetében a rendszer az autók töltését és az energiafelhasználás visszakövethetőségét biztosítja, ami a lokális és zöld energiaforrás visszaigazolásán keresztül segít az energiahálózatok működésének optimalizálásában, egyben valós idejű adatcserét tesz lehetővé a járművek és a Powerhouse töltésre használható erőforrásai között. Ez a rendszerek hatékonyabbá tételén túl a felhasználóknak is lehetőséget ad annak ellenőrzésére, elektromos hajtású autóikat ténylegesen megújuló forrásokból töltsék, vagyis közelebb kerüljenek azokhoz a célokhoz, amiért a járműveket tulajdonképpen megvásárolták.