MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Tízből 7 magyarra korai halál várhat: nem gondolná, mi pusztítja őket

Tízből 7 magyarra korai halál várhat: nem gondolná, mi pusztítja őket

penzcentrum.hu • fotó: hirmondo.ro

Messze nem fogyasztunk annyi zöldséget és gyümölcsöt, mint amennyi ajánlott lenne.

Az Európai Unióban egyenesen mi fogyasztjuk a legkevesebb zöldséget, messze lemaradva a többi tagállamtól. Pedig a magas rosttartalmú étrend olyan betegségek megelőzésében segít, mint az infarktus vagy a vastagbélrák.

Alig eszünk zöldséget és gyümölcsöt, európai összehasonlításban rendre a legutolsók vagyunk ebben a tekintetben - derül ki az Eurostat adataiból. A gyümölcsök tekintetében hátulról a negyedikek vagyunk az Európai Unióban, nálunk kevesebbett csak a litvánok, lettek és bolgárok fogyasztanak. Hasonló a helyzet Horvátországban és Romániában is.

Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy Magyarországon a népesség 40 százaléka fogyaszt naponta gyümölcsöt és zöldséget - azaz 10 magyarból hat egyáltalán nem. A listavezető Olaszországban ez az arány 85 százalékos, azaz majdnem minden olasz naponta eszik gyümölcsöt. Ehhez képest meglehetősen elkeserítő a magyar adat.

Az első helyeken egyébként a déli államok szerepeltek, Portugáliában és Spanyolországban szintén népszerű a gyümölcsfogyasztás. Zöldségek tekintetében még rosszabbul állunk - ott egyenesen utolsók vagyunk.

Azaz az Európai Unióban senki nem fogyaszt olyan kevés zöldséget, mint a magyarok. Ez a lakosság 30 százalékát jelenti. Az épp előttünk levő Romániában is a lakosság 41 százaléka naponta fogyaszt zöldséget, de a listavezető íreknél ez az arány 84 százalék. Hasonlóak sokat esznek a belgák, de az olaszok és portugálok zöldségfronton is jól teljesítettek. Az EU átlag 64 százalék, ennek mi még a felét sem érjük el.

Nem túlzás, hogy az életünkkel játszunk

A rostfogyasztás pozitív hatásait egyre több kutatás támasztja alá. A rostban gazdag étrendet követők körében harmadára csökken a korai elhalálozás veszélye, írtuk meg egy korábbi cikkünkben. A rost segít megelőzni az infarktus, stroke, bélrák és 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Ehhez minden bizonnyal hozzájárul a manapság divatos szénhidrátszegény diéták is. A kenyér mellőzése például nem jó megoldás, egészségesebb a fehér lisztből készült kenyeret teljes kiőrlésűre cserélni. A gyümöcsök és zöldségek mellett ugyanis a teljes kiőrlésű kenyér- és tésztafélékben is megtalálható.

Magyarországon - ahogy az látható, különösen rossz a helyzet. Noha egy idei kutatás szerint a lakosság 90 százaléka tudja, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása magas rosttartalmuk miatt fontos, több mint egyharmaduknak azonban nincs ismerete arról, hogy egy nap mennyi rost bevitele szükséges. A dietetikusok ajánlása szerint naponta legalább 25 gramm mennyiségű rostot kell bevinnünk, ehhez egy nagy burgonyát, egy szelet barna kenyeret, 4-5 adag zöldséget vagy gyümölcsöt kellene fogyasztanunk naponta.