MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
Tíz településen tartanak vasárnap önkormányzati választást

Tíz településen tartanak vasárnap önkormányzati választást

index.hu

A megismételt szavazásokon ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik a négy héttel ezelőtti voksoláson.

Az adatok alapján valamennyi jogorvoslati eljárás lezárult az október 13-ai választás után, ennek nyomán kell tizenegy településen megismételt szavazást tartani. A Fejér megyei Sárkeresztúron már november 3-án lezajlott a megismételt szavazás (itt a területi és országos nemzetiségi szavazást kellett megismételni), a többi településen a voksolást november 10-én tartják:

A megismételt szavazások a helyi önkormányzati választásban 30 125, a nemzetiségi választásban pedig 320 választópolgárt érintenek.

A megismételt szavazásokon ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik a négy héttel ezelőtti voksoláson, kivéve természetesen azokat, akik időközben visszaléptek, mert őket lehúzzák a szavazólapokról.

A választási névjegyzékekben is ugyanazok szerepelnek, kiegészülve azokkal, akik november 10-éig válnak nagykorúvá. Nincsenek a szavazóköri névjegyzékben azok, akik az október 13-i szavazás után létesítettek lakcímet a szavazókörben.

Le kell szedni a választási plakátokat
Az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek november 12-éig - tehát a szavazásnap utáni 30 napon belül - kell leszedniük a kampány időszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNY SZERINT A PLAKÁTOKAT AZOKNAK KELL ELTÁVOLÍTANIUK, AKIK AZOKAT KIHELYEZTÉK VAGY AKINEK AZ ÉRDEKÉBEN ELHELYEZTÉK ŐKET.

Ha a hirdetményeket nem távolítják el időben, az önkormányzatoknak kell eljárniuk. Az önkormányzatok a határidő lejárta után maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd ennek költségét kiszámlázhatják.

Az előírás nem vonatkozik azokra településekre, ahol jogszabálysértés miatt meg kell ismételni a szavazást, így arra a 10 településre, ahol most vasárnap ismétlik meg a választást.