Tam_Bau
MENÜ
2020. július 6.
Csaba
Titokzatos elektromos pickup

Titokzatos elektromos pickup

vezess.hu

Újabb szereplő az elektromos pickupok piacán.

Egy Atlis nevű, eddig ismeretlen vállalat brutális kisteherautót mutatott be. Az Atlis XL egy feltöltéssel 800 kilométert tud megtenni, több mint 15 tonnát tud vontatni.

Váratlan kihívót kapott a Rivian R1T pickup: ha az Atlis XL-nek nincsenek is trükkös tárolórekeszei, 800 kilométeres hatótávolságával és 2,5 tonna teherbírásával meglehetősen versenyképesnek ígérkezik. Ráadásul kétféle platóhosszal kérhető: a kisebbik is kétméteres, de rendelhető 2,44 méteres raktérrel is, így talán nincs is szükség a Rivian zseniális trükkjére.

Vontatni kiviteltől függően 2200-9000 kg-ot tud, de a platóra szerelt zsámollyal (ami közkedvelt trükk az észak-amerikai full size pickupok körében) akár 15 tonnát is elbír, mint kompakt nyerges vontató. és ez még csak a kezdet: állítólag dupla hátsókerekes kivitelben is készül majd, amely ennél is nagyobb terheket bírhat el.

Az alapkivitelű légrugózással 305 mm a szabad hasmagasság, de a jármű rendelhető lesz 380 mm-es, emelt futóművel is.

Ami a hatótávolságot illeti, a bevezetőben említett 800 kilométer a legdrágább, legnagyobb kapacitású verzióra vonatkozik. Az alapmodell is 480 kilométert tud azonban, a közepes szinten pedig 640 kilométert tehetünk meg két feltöltés között.

Motorból négy darab van a fedélzeten, kerekenként egy. A teljesítményt nem részletezi a gyártó, de álló helyzetből 5 mp alatt gyorsul 96 km/órára a jármű; teljes terhelés mellett is csupán 18 másodpercig tart ugyanez a gyorsulás. A végsebesség 193 km/óra.

Az utastér fényűző kivitelű, elöl-hátul 4:2:4 osztású padot találunk, így akár hatan is utazhatnak az Atlis XL fedélzetén. Adaptív tempomat, parkolósegéd és sávban tartó automata is rendelhető.