MENÜ
2020. február 22.
Gerzson
Titkos jelentésben írtak...

Titkos jelentésben írtak...

nlc.hu

...az ország Bálint gazdájáról, aki júliusban ünnepli 100. születésnapját.

Évtizedekkel ezelőtt a kommunizmusban meghurcolták Bálint Györgyöt, erről a napokban az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából a bizonyító erejű dosszié is előkerült – írja a Blikk. A titkos jelentés szerint 24 hold földet és 7 hold szőlőt örökölt az apjától, mindezt pedig 1948-ban az államnak felajánlotta.

„Ez a bizonyos »felajánlás« a valóságban úgy nézett ki, hogy a halmai birtokon megkeresett két elvtárs a gyöngyösi pártbizottságból, és közölték, ha 24 órán belül nem távozunk, kényszerlakhelyre telepítenek” – mesélte az életműdíjjal is kitüntetett Bálint gazda, aki két kofferral menekült el a családi birtokról a feleségével és a kétéves kisfiukkal.

A zsidó származású kertészmérnököt a második világháború alatt is borzalmas csapások érték. 1960-ban a rendőrség politikai nyomozó osztálya titkos jelentésében osztályidegenként jellemezte Bálint Györgyöt. „Kisemmizett osztályidegen voltam a Rákosi-féle terror időszakában, egyetlen munkahelyen sem volt maradásom. (…) Kétségbeesésemben házalni kezdtem: kell-e valahol fát metszeni, földmunkát végezni” – emlékezett vissza a 99 éves Bálint György, aki immár négyszeres díszpolgár.