MENÜ
2019. október 23.
Közt.kikiált., Gyöngyi
Till Attila filmje kikerült az Oscar-versenyből

Till Attila filmje kikerült az Oscar-versenyből

origo.hu/, Fotó: Hirling Bálint - Origo

Pénteken kihirdették azt a kilenc alkotást, amely versenyben maradt az Oscar idegen nyelvű film kategóriájában.

Magyaroszág idei nevezettje, Till Attila Tiszta szívvel című kerekesszékes gengszterfilmje sajnos nincs köztük. Továbbra is esélyes a díjra viszont a német Toni Erdmann, a kanadai Ez csak a világ vége, illetve Az ügyfél Iránból.

Titkon reménykedtünk a bravúrban, de győzött a papírforma, a Tiszta szívvel nem került fel az Oscar-díj idegen nyelvű kategóriájának szűkített listájára, vagyis nincs benne a legjobb kilencben, amik közül az öt jelölt alkotást fogják kiválasztani. Idén nyolcvankilenc ország nevezett filmet, és ebből nyolcvanöt alkotás nevezését fogadta el az Amerikai Filmakadémia.

Az idegen nyelvű filmek kategóriájában versenyben maradt alkotások:
Ausztrália: Tanna (Bentley Dean, Martin Butler)
Dánia: A homok alatt (Martin Zandvliet)
Irán: Az ügyfél (Asghar Farhadi) - kritikánk
Kanada: Ez csak a világ vége (Xavier Dolan)
Németország: Toni Erdmann (Maren Ade)
Norvégia: The King's Choice (Erik Poppe)
Oroszország: Paradise (Andrei Konchalovsky)
Svájc: Életem Cukkiniként (Claude Barras)
Svédország: A Man Called Ove (Hannes Holm)

Till Attila azzal is vigasztalódhat, hogy legnagyobb példaképe, Pedro Almodóvar nevezett filmje, a Julieta sem került rá a listára, de nagy meglepetésre kiszórták a francia indulót, az Isabelle Huppert főszereplésével készült Elle-t, illetve a Jackie-vel a fő kategóriák jelöléseire is pályázó chilei Pablo Larraín hazai filmjét, a Nerudá-t.

A jelölésre esélyesnek tartott alkotások közül hiányzik még innen az Arany Medve-díjas olasz Tűz a tengeren, a Sieranevada című háromórás román remekmű, valamint az Olli Mäki legboldogabb napja Finnországból.

Ez nem az a foci

Három éve A nagy füzet bekerült az Oscar-döntőbe, a Saul fia pedig egészen a csúcsig menetelt az idén. Az elmúlt évek sikerei után könnyű volt merész álmokat szövögetni, de a kerekesszékes gengszterfilm rendezője, Till Attila óva intett mindenkit attól, hogy Nemes Jeles László sikeréből kiindulva túlzott elvárásokat támasszanak a filmjével szemben:

„Nem az a kérdés, hogy Magyarország meg tudja-e ezt ismételni, hiszen az adott felállás sem ugyanaz. A Saul fia más foci, a Barcelona vagy a Real Madrid, mi pedig jelenleg az újpesti Dózsa vagy a Fradi vagyunk egy BL-bajnokságon.”

Ettől persze még nincsen vége a Tiszta szívvel nemzetközi pályafutásának: sűrűn kap fesztiválmeghívásokat, és már amerikai forgalmazója is van, a Kino Lorber azt tervezi, hogy jövő tavasszal mutatják be a tengerentúlon Till Attila filmjét.

Még mindig jelölhetnek magyar filmet Oscarra
Ha az idegen nyelvű nagyjátékfilmek versenyében ezúttal nem is rúghatunk labdába, az élő szereplős kisfilmek között kerülhet magyar alkotás a jelöltek közé. Abban a kategóriában ugyanis felkerült a szűkített tízes listára Deák Kristóf Mindenki című remek rövidfilmje, amelynek szurkolhat majd az egész ország az Oscar-jelölések január 24-i kihirdetésekor.

Így választották ki a kilenc filmet

Az Akadémia Los Angeles-i tagságából körülbelül háromszáz ember október közepén kezdte el átrágni magát a nyolcvanöt nevezett filmen. Ilyen sok filmet csak nagyon kevesen tudnának ennyi idő alatt megnézni, így a háromszáz embert négy csoportra osztották, és csoportonként 13-15 alkotást kellett megnéznie a tagoknak.

December 12-én tartották az utolsó vetítést, utána összesítették a szavazatokat, és kiválasztották a hat legtöbb voksot kapó filmet. Fontos, hogy csak azoknak a szavazata számít, aki elégséges számú alkotást néztek meg. Hogy lesz ebből kilenc?

Többször előfordult, hogy az Akadémia azzal blamálta magát, hogy máshol fontos díjakat nyerő, a kritikai konszenzus szerint kiemelkedő filmek nem kerültek be az Oscar-döntőbe. Jelölés nélkül maradt például a román új hullám máig leghíresebb alkotása, a cannes-i fődíjas 4 hónap, 3 hét, 2 nap.

Hogy ilyen szégyen ne történhessen meg újból, az Akadémia felállított egy körülbelül húsz tagból álló bizottságot, amely a legtöbb szavazatot kapott hat film mellé még kiválaszt további hármat. Tartja magát az a pletyka, hogy legutóbb a Saul fia is a bizottságnak köszönhetően jutott be az Oscar-döntőbe.

Január végén egy másik, tíz Los Angeles-i, tíz New York-i és tíz londoni tagból álló bizottság fogja leszűkíteni ötre a most kiválasztott kilenc filmet. Az biztos, hogy nem az egyszerűségre törekedtek, amikor ezt a rendszert 2006-ban bevezették.

Az Oscar-jelöléseket 2017. január 24-én hirdetik ki, a díjátadót február 26-án rendezik meg.