MENÜ
2019. július 22.
Magdolna
Tilia Gyógyszertár Tolnán: „Gyógyszert nem vehetünk vissza!

Tilia Gyógyszertár Tolnán: „Gyógyszert nem vehetünk vissza!"

Takács Zsuzsa • fotó: wakemedvoices.org

Kora nyári időjárás: fokozatos és arányos UV-védelem ajánlott.

Egy hónappal előrébb tart a természet, szinte májusi időjárás kényeztet el bennünket. A meleg és a napfény azonban az allergiát okozó növényeknek is kedvez, emellett a napsugárzás káros hatásának megelőzésére is figyelmeztet a szakember. Az ünnepek és hosszú hétvégék előtt sokan utolsó pillanatra hagyják állandóan szedett gyógyszereik kiváltását. Pilisi Istvánnéval, a Tolnai Tilia Gyógyszertár vezetőjével minderről beszélgettünk.

– Nem tudom eléggé hangsúlyozni, ne hagyjuk az utolsó pillanatra az orvosság kiváltását! Különösen aktuális ez most, hiszen egy hét múlva Húsvétot ünnepeljük, négynapos hosszú hétvége következik – mondja a jól ismert szakember. – Helyettesítések vannak, az orvosok rendelési ideje is változhat. Fontos, hogy előre gondoskodjunk a gyógyszerekről. Az ügyeletben tapasztaltam, hogy sokan elfelejtettek tápszert, inzulint, vagy speciális asztma, vagy allergia elleni gyógyszert íratni, és a hétvégén elfogyott. Csakhogy vényköteles gyógyszert nem adhatunk ki, és ezeket a szigorítás miatt az orvosi ügyelet sem írhatja fel. Előre kell gondolkodni!

– Az időjárás és a természet egy hónappal előbb jár, mint a naptár. A várva várt napsütés káros hatására is előbb kell felkészülnünk!

– Így van, mindenképpen fontos figyelni arra, hogy a kisgyermekeket megvédjük a káros UV-sugárzástól magas fényvédőfaktorral ellátott, speciális készítményekkel. Az utcán, vagy a kertben is gondolni kell erre, nemcsak a nyaralás, vagy vakációs idején. Persze ugyanez érvényes az idősebb korosztályra is, a fokozatosság és az arányos UV-védelem elengedhetetlen.

– Mit tapasztaltak, az e-receptek bevezetésével egyszerűsödött a gyógyszerek kiváltása?

– Még mindig kínlódunk az új rendszerrel. Most már a gyógyszeres dobozokra nyomtatott azonosítót, QR-kódot is le kell olvasnunk, a kiadási nyugtát aláíratni a beteggel, ami időigényes. Ha elmondja a páciens, hogy mit szeretne kiváltani, akkor könnyebb a dolgunk, de nagyon gyakran az összes receptet elhozza, abból segítünk kiválogatni az aktuális vényt. Itt is nagyon fontos, hogy figyeljen a beteg, mert gyógyszert nem veszünk vissza, nem cserélhetünk ki!

– Ez érthető, de kicsit meglepő, hogy az e-vény bevezetése milyen galibát okozott a hétköznapi alkalmazás során.

– Az emberek bizonytalansága, félelme mellett a legnagyobb gond az, hogy rengetegszer leáll a rendszer. Tíz percig, vagy hosszabb ideig is várakoznunk kell, mert gép nélkül nem dolgozhatunk. Ilyenkor türelmet kérünk az emberektől, de őszintén szólva nagyon bosszantó.

– Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a felírási igazolás nélkül a felhőben lévő receptekből csak saját részre tudnak gyógyszert kiadni, személy igazolvány és TAJ kártya ellenében.

– Mindenképpen előnyös, ha személyesen találkozunk a beteggel, ugyanis ilyenkor tanácsot tudunk adni kikérdezzük, hiszen például egyes gyógyszerek szedése esetén nem mehet a napra, vagy ha pajzsmirigy-beteg, vérhigítót szed, akkor számos ellenjavallat van, amire felhívjuk a figyelmet. Fontos, hogy kérdezzen a beteg, ha bizonytalan a betegségével, gyógyszerével kapcsolatban. Számunkra is fontos a tudatosság, az együttműködés, hogy segíteni tudjunk.

TILIA Gyógyszertár
Tolna, Alkotmány u. 24.
Tel.: 74/440-462
Nyitva: H-P-8.00-18.00-ig
Ügyelet: hétköznapokon 21 óráig,
3 hetente szombaton 17.00-20.00-ig, vasárnap 8.00-11.00-ig, 17.00-20.00-ig