Tam_Bau
MENÜ
2019. augusztus 20.
Alkotmány ü., István
Tesztcsarnok: bármilyen időjárás előállítható

Tesztcsarnok: bármilyen időjárás előállítható

hvg.hu nyomán

A Ford megcsinálta a világ legmenőbb tesztközpontját, ahol képesek megváltoztatni az időjárást.

A Ford mérnökei nemrég készítették el azt a kölni tesztcsarnokot, ahol gyakorlatilag képesek bármilyen időjárási körülményt előállítani.

Jó néhány paraméter van, amit egy autóvásárlás előtt számba kell vennie az embernek, mégis, az egyik legfontosabb tulajdonsága az lehet egy kocsinak, hogy mennyire képes „alkalmazkodni„, mennyire bírja az adott környezet klímáját. Tudják ezt az autógyártók is, ezért attól függően, hogy milyen piacra szánják a járművet, különböző módon építhetik fel, különböző pontokon „erősíthetik meg„ azokat.
Ahhoz, hogy a munka eredményességét le tudják tesztelni, olyan környezetbe kell elvinni a járműveket, ahova szánják majd azokat, hogy a valóságban is ki tudják próbálni, mit bír a kocsi. A Ford azonban nemrég egy különleges tesztközpontot épített.
Az amerikai cég Kölnben üzemelte be azt a csarnokot, ahol gyakorlatilag bármilyen időjárási viszonyokat képesek előállítani. Az általuk közzétett videó alapján mindegy, hogy a hegyes vidék okozta légnyomásváltozásról, szaharai forróságról vagy épp szibériai hidegről van szó, az autó számára szimulálni lehet ezeket a körülményeket.
A fejlesztők szerint a páratartalmat 10 és 95 százalék között tudják beállítani, vagy akár 55 Celsius-fokot is elő tudnak idézni. Ehhez 28 lámpát használnak fel. Emellett a 120 km/h-s szél és a -40 Celsius-fok produkálása sem okoz nekik problémát.