Tam_Bau
MENÜ
2024. május 20.
Bernát, Felícia
Termőtalaj nélkül termesztenek burgonyát

Termőtalaj nélkül termesztenek burgonyát

agroinform.hu

Az indiai termesztők remélik, hogy az ország 2050-re 125 millió tonna burgonyát tud majd előállítani.

Az indiai Karnalban a Burgonyatechnológiai Központ (PTC) más kutatóhelyek bevonásával a burgonya-vetőgumók aeroponikus, azaz talaj és egyéb tápközeg nélküli termesztésének lehetőségeit vizsgálja – írja a tribuneindia.com angol nyelvű, indiai hírportál.

Az ez év szeptember végén induló teljes projekt költségvetésére hatvan millió rúpiát (mintegy 250 millió Ft) különítettek el, és a szaporításra három különböző telephely van kijelölve. Az aeroponikus rendszerben a növények gyökerei a levegőben lógnak, és a tápoldatot fúvócsövekkel juttatják el azokra, vagyis a termesztéshez nincs szükség sem tőzegre, sem egyéb tápközegre. Ezzel a tápanyag-felhasználást mintegy 30-40 százalékkal lehet csökkenteni, ami nagyon jelentős költségmegtakarítással jár együtt.
India a világ második legnagyobb burgonyatermesztő és fogyasztó országa (az egy főre jutó éves fogyasztás 34 kg körül mozog), de szinte a világ minden országában a legfontosabb élelmiszernövények közé tartozik.
A projekt sikere érdekében a PTC szándéknyilatkozatot írt alá a perui Nemzetközi Burgonyaközponttal (CIP) a projektben való közreműködésről és új, hőtűrő fajtáknak a kísérletekhez való rendelkezésre bocsátásáról. Az új módszerrel – amelyet természetesen más országokban is lehet alkalmazni – egy növényről 30-50 minigumót lehet lehozni, szemben a hagyományos termesztésben elért 8 gumós átlaggal.