MENÜ
2019. árpilis 21.
Konrád
Vízhiány okozhat háborúkat a jövőben?

Vízhiány okozhat háborúkat a jövőben?

gardenista.hu

Algoritmus segítségével vizsgálták meg azokat a faktorokat, amelyek a történelemben vízháborúkhoz vezettek.

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja egy friss tanulmányban felvázolta, hogy jelenlegi tudásunk szerint a jövőben hol várhatóak konfliktusok a vízhiány miatt – írja az Azonnali az Eather cikke alapján. A kutatók szerint ugyanis nagy szerepe lesz az elapadó vízforrásoknak, és már most párbeszédet kellene kezdeményezni különböző régióknak, hogy a háborúk elkerülhetők legyenek.

A legveszélyeztetettebb terület ebből a szempontból a Nílus, a Gangesz és Brahmaputra, az Indus, a Tigris és az Eufrátesz, illetve a Colorado folyók vidéke, vagyis ezekben a régiókban a következő ötven-száz évben 75-95 százalékkal nő a konfliktusok esélye a klímaváltozás, a népsűrűség és a politikai helyzet miatt.

A szakemberek algoritmus segítségével vizsgálták meg azokat a faktorokat, amelyek a történelemben korábban vízháborúkhoz vezettek, a modellbe pedig olyan tényezőket is beleszámítottak, mint például az egyes területek hozzáférése az édesvízhez és a klímaváltozás mértéke.

Fabio Farinosi, a kutatócsoport vezetője szerint természetesen a vízhiány nem vezet feltétlenül háborúhoz, ezek az előrejelzések azért is jók, hogy még időben megelőzzék a konfliktust és megoldást találjanak a problémára.