MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Tengerfenéken találták meg az évszázados pezsgőket

Tengerfenéken találták meg az évszázados pezsgőket

winelovers.blog.hu

Sok palack tört el, de még annál is több maradt érintetlen.

Igencsak szokatlan vízalatti expedíciót terveznek a dél-angliai Cornwall partjainál, mégpedig azért, hogy felszínre hozzák azokat a borokat és pezsgőket, amik 100 éve pihennek a hullámok alatt.

Még az I. Világháború alatt torpedózták meg német hajók azt a szállítmányt, ami Bordeaux-ból indult Anglia felé és rengeteg bort valamint jófajta pezsgőt tartalmazott. A rakomány sosem ért célba, az értékes áru 1918 óta fekszik a tenger fenekén a hajóval együtt, de úgy tűnik, hamarosan végre felszínre hozzák.

A szakértők által az évszázad egyik legjelentősebb felfedezésének kikiáltott eset nem csak számukra különösen értékes (és érdekes), hanem nekünk borimádóknak is, ezért az illetékesek úgy döntöttek, hogy a felszínre hozatalban egy szerencsés civil is részt vehet. Miután sikerült bemérni a hajó pontos helyzetét, az első búvárcsapat meg is kezdte a felderítést, amelynek során megállapították, a merüléskor megtalált palackoknál még jóval több lesz a roncsok belsejében, köztük rengeteg bordeuax-i bor, brandy és még több champagne.

 

A borszakértők azért is bizakodók, mert a szerencsés környezeti körülmények miatt – a napfénytől védett helyen, hűvösben pihentek a palackok – nagy eséllyel még mindig ihatók a borok és pezsgők is!

Hamarosan kezdetét veszi az expedíció következő szakasza, ekkor már komolyabb tengeralattjárókkal és egyéb víz alatti eszközökkel ereszkednek alá, hogy felmérjék a terepet. A folyamat végén pedig, amikor megindul a tényleges mentés, vagyis a palackok felszínre hozatala, egy szerencsés civil is jelen lehet, egy teljes hétig kap betekintést a feltérképezés majd mentési művelet folyamataiba, emellett szállást, étkezést és helikopteres szállítást is biztosít neki a Cookson Adventures.

Régis D. Gougeon, a Burgundiai Egyetem Szőlő és Borászati Intézetének vezetője elmondta: "Nincs kétség afelől, hogy ez a felfedezés hatalmas jelentőséggel bír, mivel még sosem találtunk ilyen mennyiségű és ilyen korú bor és champagne készletet a víz alatt. Ez egy rendkívül fontos kutatás lesz az egész világ számára."