MENÜ
2021. árpilis 23.
Béla
Teherautóból traktor

Teherautóból traktor

agroinform.hu

Idén nyáron indultak meg az első szántóföldi próbák a MEZ-330-sal.

Egyre több cég vagy járműgyártó foglalkozik összkerék-meghajtású típusaik kifejezetten mezőgazdasági szántóföldi munkákra való adaptálásával, hogy a nehéz terepen történő szállítási feladatok mellett a munkagépes művelési, illetve betakarítási munkákban és a tápanyag-visszapótlásban is alkalmazhatóak legyenek.
Tőlünk nyugatra erre már számos példa született, elég csak a Paul Nutzfahrzeuge GmbH Agro Mover Agrartruck járművét említeni, melyet már mi is bemutattunk, vagy a Tomi Maurer GmbH & Co KG által átalakított M.A.N. TGS 18.480 BLS 4x4-es tehergépkocsit felidézni, amelynek premierjéről ugyancsak beszámoltunk két éve.

Mi a helyzet tőlünk keletre azonos témában? Nos, a nagy múltú orosz járműgyártók termékeiből is sorra születnek hasonló alkalmazásra teherautó-adaptációk. Az egyik nemzetközileg is ismert orosz teherautógyár, a KAMAZ összkerék-meghajtású változataiból a PK-AGROMASTER különféle vetőgép-kombinációkat, illetve vetőkultivátorokat gyárt, valamint ezek alkalmazásához magát a teherautót is átalakítja.

A kéttengelyes Kamaz 4326-os összkerék-meghajtású teherautó alvázából alakították ki az AUTOTRAC U 260 típusjelzésű járművet, ami lényegében egy traktor és teherautó is egyben.

A 7,5 tonna teherbírású teherautó hátsó, hajtott tengelyét egy nagy teljesítményű traktor hátsó hídjára cserélték, amihez megerősítették a hátsó vázrészt, és átalakították a felfüggesztését. A teherautót a nehézuniverzális traktoroknál alkalmazott vonóberendezéssel és hárompontfüggesztéssel szerelik fel.

A 260 LE motorteljesítményű jármű 18-20 tonna teherbírású pótkocsi vontatása mellett 6 méteres magágykészítőt, vetőgépet, 6-7 méteres szántóföldi kultivátort és 6 fejes váltvaforgató ekét is tud üzemeltetni. Emellett billenthető felépítménnyel is rendelkezik, így pótkocsival járműszerelvényben alkalmazva akár 27 tonna tömegű rakományt is tud szállítani igen nehezen járható talajkörülmények között is.

Az ukrán kremencsuki AvtoKraz sem marad el, hiszen ebben az évben nyáron mutatták be az eddig inkább honvédelmi alkalmazásból ismert Кraz-6322 modelljükből kialakított MEZ-330 AUTOTRAKTOR teherautót, amely hasonló alkalmazásra hivatott, mint a fentebb említett konkurensei.

 A jármű első példánya a kijevi AGRO-2017 szakkiállításon debütált, és a szakmai zsűri aranyéremmel ismerte el a teherautógyár mérnökeinek fejlesztését. Az előzetes tesztek már idén nyáron megindultak, és amint a vizsgálatok eredményei alapján elvégzik a szükséges konstrukciós módosításokat, a piaci bevezetése is megindul.