Tam_Bau
MENÜ
2021. szeptember 22.
Móric
Tárgyalnak Paks II. szerződésmódosításáról

Tárgyalnak Paks II. szerződésmódosításáról

hvg.hu

Átírják a paksi atomerőmű-építés szerződését, valószínűleg azért, mert csúszik a munka.

Arról tárgyal a kormány, hogy írják át a paksi atomerőmű-építés szerződését, valószínűleg azért, mert csúszik a munka.

Már tárgyal a kormány arról, hogy módosítják a paksi bővítés szerződését – mondta Süli János a parlamentben. Az atomerőmű bővítéséért felelős miniszter arról csak feltételes módban beszélt, hogy az ütemezést módosíthatják, azt viszont elismerte, hogy a pénzügyi szerződést át kell írni.

Egyértelmű, hogy a kamatterhet akkortól fogjuk fizetni, amikortól az erőmű... tehát ezt is lehet módosítani, a szerződésmódosítás folyamatban is van – mondta a miniszter, és ez úgy sem hagy kétséget a csúszásról, hogy a mondat felénél félbehagyta. A kamat ütemezését akkor lehet elkezdeni, ha az erőmű elkészült.

Az építkezés már akkor 22 hónap csúszásban volt, amikor Süli idén májusban miniszter lett, azóta pedig eredménytelenül zárult az új blokkok létesítéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó dokumentumok véleményezésére kiírt közbeszerzési pályázat, majd egy másikat, amely az erőmű beruházási központjának tervezésére és megvalósítására irányult, visszavontak. Süli János nyár elején arról beszélt, hogy több ezer engedély hiányzik még, ezek közül több száz előfeltétele lenne az építkezés elkezdésének is.