MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
Szuper kenyérhelyettesítő

Szuper kenyérhelyettesítő

sobors.hu

Puha, foszlós gluténmentes csicseriborsó-kenyér: ez a socca.

Néha sokkal jobban szeretek kenyér helyett tortillát, pitát vagy éppen soccát készíteni, hiszen sokkal tovább maradnak puhák, és nem csak szendvicsalapnak tökéletesek, de mártogatósnak is szuperek.

A socca, más néven farinata, egy gluténmentes, vegán kenyérrecept, amelyhez öt hozzávaló és pár perc szükséges. A franciák serpenyőben sütik, akár egy palacsintát - a lejjebb található receptben is így készül -, az olaszok tepsiben készítik.

A socca lehet vastagabb és vékonyabb is, mint egy palacsinta: fel is lehet tekerni, tökéletes szendvics- vagy pizzaalap, de szeletekre is vághatjuk és mártogatósként is használhatjuk. Mivel elég natúr íze van, szuperül lehet fűszerezni, akár zöldfűszerekkel, akár egzotikusabb - curry, paprika, gyömbér - fűszerekkel.

A francia verzió, a socca, nagyon vékony és ropogós, azon nyomban, melegen eszik. Az olasz verzió, a farinata, vastagabb, általában mindenféle feltéttel megpakolják. Az alábbi recept a kettő közötti átmenet, a széle ropogós, a közepe lágy, de olyan vastagságúra készítsük, amilyenre csak szeretnénk.

Socca

Előkészítés: 5 perc
Sütés / főzés: 15 perc
Hány adagra elég? Adagok: 5

Hozzávalók:
1,5 bögre csicseriborsóliszt
1 teáskanál só
1/2 teáskanál bors
1,5 bögre víz
3 evőkanál extra szűz olívaolaj

Leírás: Készítsünk elő egy 2,5 deciliteres bögrét. Keverjük össze a lisztet, a sót és a borsot. Kisebb adagokban adjuk hozzá a vizet és az olajat is, amíg egynemű, folyós massza nem lesz belőle. Egy 20 cm átmérőjű serpenyőbe tegyünk egy kis olívaolajat, hevítsük fel, majd adjunk hozzá fél bögrényi tésztát. Oszlassuk el, mint a palacsintát szoktuk, hogy mindenhova jusson belőle. Süssük 2-3 percig, míg a széle ropogós, a színe aranybarna nem lesz, majd fordítsuk meg, a másik oldalát is süssük 2 percig.