MENÜ
2021. szeptember 18.
Diána
Szülinaphoz kötik a jogosítvány érvényességét

Szülinaphoz kötik a jogosítvány érvényességét

portfolio.hu • fotó: online-kalkulator.hu

Mostantól az összes személyazonosságra alkalmas okmányunk a születésnapunkon jár le.

Pintér Sándor írásbeli kérdésre válaszolva magyarázta el, hogy miért változtatták meg a jogosítványok meghosszabbításának időpontját.

A jogosítványok egy újonnan bevezetett szabálynak megfelelően nem az orvosi alkalmassági vizsgálattól számított 5 vagy 10 évig, hanem a jogosítvány tulajdonosának a vizsgálat előtti legutóbbi szülinapjától számított 5 vagy 10 évig lesz érvényes. Ez azt jelenti, hogy aki például pont az orvosi alkalmassági vizsgálat előtt pár nappal ünnepli a születésnapját, akkor a korábbihoz szabályhoz képest most majdnem egy évvel is rövidülhet a jogosítványának az érvényessége.

Pintér Sándor belügyminiszter írásbeli kérdésre válaszolva magyarázta el a változás szükségességét: a 2017. január. 1-jén hatályba lépett jogszabályi rendelkezések egységesen a polgár születési idejének hónapjával és napjával megegyezően állapítják még a személyazonosító okmány és az úti okmány érvényességi idejét. Ezzel összhangban került sor a vezetői engedélyek érvényességi idejének - orvosi érvényességi időn belül - a jogosult születésnapjával megegyező megállapítására.

Ez azt jelenti, hogy mostantól az összes személyazonosságra alkalmas okmányunk a születésnapunkon jár le, így sokkal könnyebben fejben tudjuk tartani, hogy mikor kell meghosszabbítanunk az érvényességüket.