MENÜ
2021. október 21.
Orsolya
Szövegértés – középszintű érettségin

Szövegértés – középszintű érettségin

hvg.hu

Szociológiai szakkifejezésekkel teli szöveget kell értelmeznie a diákoknak.

Élete első igazán komoly vizsgája vár 73 ezer végzős középiskolásra: május 7-től (a nemzetiségi nyelvi írásbelikkel valójában május 4-től) tart a tavaszi érettségi nagymenet. A tét nagy, az írásbelik, szóbelik eredményétől függ, kik kezdhetik el az egyetemet ősszel, és kik szorulnak ki a felsőoktatásból. Oktatási portálunkkal, az eduline.hu-val beszámolunk a legfontosabb hírekről.

A "barátság szociológiájáról" szóló könyvismertető cikket kaptak a magyarból középszinten érettségizők, ez alapján kell megoldaniuk tíz feladatot – írja az Eduline.

A két és féloldalas szöveg a "barátságkutatásról" – a barátság születéséről és fogalmáról – szól, a könyvismertetőben több szociológiai fogalom is szerepel.

A középszintű magyarérettségi első részében egy szövegértési feladatsort és egy rövid szövegalkotási feladatot kell megoldani, amire 90 percet kapnak a diákok.

Először is el kell olvasni a szöveget, amely 700-1000 szó terjedelmű, ehhez kapcsolódnak a kérdések.

A szövegértési feladatsor után egy szövegalkotási feladatot kell megoldaniuk a középszinten érettségizőknek, itt két lehetőség közül választhatnak. Az egyik választható feladat egy érvelés egy megadott közéleti, kulturális, életmódbeli kérdésről három-öt érvvel, 120-200 szó terjedelemben. A másik feladat egy hétköznapi műfajú, szintén 120-200 szavas szöveg megírása, a feladat kérheti például motivációs levél, hivatalos levél, kérvény, hozzászólás, felszólalás, vitaindító, ajánlás, méltatás írását is.