MENÜ
2018. június 19.
Gyárfás
Szolidaritás vagy védelem? Betiltható a Korán árusítása?

Szolidaritás vagy védelem? Betiltható a Korán árusítása?

origo.hu/, Forrás: Photononstop/Photononstop/P Deliss/Godong

Egyre többen követelik, hogy a párizsi terrorakciók után tiltsák be a Korán árusítását Bécs bevásárlóutcáján.

 A helyzet azonban nem egyszerű, hiszen alapvető szabadságjogot érint. Az önkormányzat mindenesetre cselekvést ígér.

Két feketébe öltözött férfi Koránt árul Bécs bevásárlóutcájában: a jelenet mindennapos, hasonló standok vannak a belvárosi vásárlóközpontban, a Wien Mittében és másutt is a városban.

A standoknál eddig sokan megfordultak, beszélgettek a helyiekkel, győzködték őket a Korán tanításának igazságáról.

Radikális szalafisták
Ám a párizsi merényletek óta valami megváltozott – a polgármester egyre több bejelentést kap azzal a kéréssel, hogy tiltsák be az árusítást.

Az árusok ráadásul a szunnita iszlám radikális, szalafista ágához tartoznak, ugyanahhoz az irányzathoz, amely az Iszlám Állam ideológiai alapja.

Miközben Európában – Magyarországon különösen – az iszlámot egynemű és egységes vallásként látják és láttatják, valójában az iszlám két élesen elkülönböző vallási közösséget – a siitákat és a szunnitákat – jelöli, ráadásul azon belül is sok irányzat van, a nyugatias felvilágosulttól a purista radikálisig.

A vallási purizmust követő szalafisták nagy része békés módon gyakorolja a vallását, és pusztán egy kisebbség tartja az erőszakot megfelelő eszköznek a vallási értékek képviseletére.

A szalafisták térítő „szekta”, a Korán-árusok megfordulnak a menekültszállásokon, ahol a kiábrándult, megtört embereket megpróbálják behálózni.

Kiszűrni a veszélyt
A kerület zöldpárti polgármestere látja a veszélyt, de azt mondja, hogy cselekedni nem könnyű. „Engedéllyel árusítanak, ez a szólás- és vallásszabadság része – nyilatkozta Thomas Bimlinger. – Együttműködünk a rendőrséggel és a hírszerző szolgálatokkal, hogy kiszűrjük azokat, akik veszélyesek lehetnek” – tette hozzá.

Elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy a tiltás negatív hatással járhat. A radikalizálódás sokszor együtt jár az áldozattá, hőssé válással.

Ha betiltják a Korán árusítását, akkor a térítők azt mondhatják: „látjátok, itt nem fogadnak el bennünket, akadályozzák, hogy a hitünket gyakoroljuk”.

Kivetik magukból
Az iszlám közösség nagy része is kiveti magából a radikálisokat. „A többség békében akar élni, sokat szenvedtünk már. Azért jöttünk Európába, mert normális életre vágyunk. Nem kell a radikalizmus, se vallásos, se másmilyen” – mondta egy fejkendős fiatal muzulmán hölgy az utcán.

Az osztrákok azonban megosztottak. „Minden menekültet ki kell tiltani Európából” – mondta egy idősebb férfi.

„Európának szolidárisnak kell lennie a menekültekkel, és meg kell tudnunk védeni magunkat” – ez már egy huszonéves biciklista véleménye, aki szerint „a határok lezárása nem megoldás, csak további konfliktushoz, akár háborúhoz is vezethet”.

Egyelőre tovább folyik a Korán árusítása, ám az érintett kerületi polgármesteri hivatalokban úgy döntöttek, hogy az engedélyeket a lejártuk után nem újítják meg.