MENÜ
2021. szeptember 17.
Zsófia
Szőcs Géza üzent: a nemzetnek joga van a sokszínűséghez, a vélemények gazdagságához

Szőcs Géza üzent: a nemzetnek joga van a sokszínűséghez, a vélemények gazdagságához

http://hvg.hu/

Orbán Viktor tanácsadója igyekezett elmagyarázni, mit is kellene jelentsen a sajtó szabadsága.

Hangsúlyozva, hogy a megszüntetett lap számára elfogadhatatlan dolgokat is leírt, Szőcs kijelentette, a szólásszabadság nem arról szól, hogy csak valamely párt vagy újság nézeteivel rokonszenvezünk.

Újabb közleményt adott ki pénteken Szőcs Géza, Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadója, akinek a héten Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke szúrt oda, miután mondott néhány szót a felfüggesztett Népszabadság védelmében. Szőcs most hosszabban fejtette ki véleményét a lap megszüntetésével és a média sokszínűségével kapcsolatban.

Havasi lazán "a balos szubkultúrárhoz vonzódó" valakinek nevezte Szőcs Gézát, miután a volt kulturális államtitkár azt mondta "rendkívüli csapásnak érzi a magyar sajtószabadságra nézve", hogy megszüntették a Népszabadságot. Hozzátette: "nagyon sajnálom mindazt, ami történt".

Szőcs pénteki közleményében emlékeztetett, a napokban nyílt levélben utasította vissza a PEN Club próbálkozását, amellyel szerinte a nemzetközi szövetség bele akart szólni a Magyar PEN Club működésébe. (A PEN Club arra sürgette a magyar szövetséget, hogy foglaljon állást politikai ügyekben.) Szőcs a németeknek írt válaszlevélben leszögezte, hogy Magyarországon minden író és újságíró szabadon közölheti véleményét bármiről. Ezt követően a Hír Tv kérdésére tette ominózus nyilatkozatát a Népszabadság megszüntetéséről.

"Sokak ellentmondást látnak e két állásfoglalás között: nem értik, hogy a fenti vélemények miképp férhetnek meg egymás mellett" – írta Szőcs pénteki közleményében. "Úgy, hogy azt a sajtószabadságot, amelyet éppen a Népszabadság létezése is fémjelzett, sérülés fenyegeti a lap megszűnésével. A sajtószabadság sérülésével pedig sérül a nemzet joga a pluralizmushoz, a sokszínűséghez, a nézetek és vélemények gazdagságához. A Népszabadság egy világnézeti és politikai alternatívát jelentett, és nem volna helyes alternatívák nélkül gondolkodnunk. A sajtószabadság egy rendszer. Ha kiesik egy eleme, működésében zavar keletkezhet" – magyarázta Szűcs Havasi Bertalannak, akinek amúgy szakmájánál fogva jártasnak kellene lennie a sajtószabadság kérdéseiben.

Lehet, hogy legjobban egy bizonyos színt szeretek. De nem szeretnék egy olyan világot, amely kizárólag ilyen színű. Már a kontraszt kedvéért sem: hiszen a világon minden: valamihez képest valamilyen
– magyarázta. Szőcs szerint a Népszabadság számára elfogadhatatlan dolgokat is leírt, "személyemmel kapcsolatban is jelentek meg benne észbontó valótlanságok", de ebben a történetben nem az ő személye az érdekes – hangsúlyozta.

"Fenyegetőnek látom az archívum eltüntetésének kockázatát is. Az az archívum közös múltunk része, lenyomata. Ezt eltüntetni olyan, mint beletörölni a nemzet kollektív memóriájába. Ha csak a fotókat nézem – az is sok százezer felvétel" – folytatta Szőcs.

"Amikor elfogadom a parlamentarizmus eszméjét, ez nem azt jelenti, mintha mindennel egyetértenék, ami a parlamentben elhangzik. Azzal értek egyet, hogy mindazt ki lehessen mondani, amit ott fontosnak tartanak elmondani a képviselők." Hasonlóképpen, a szólásszabadság sem jelentheti azt, hogy csak valamely párt vagy újság nézeteivel rokonszenvezünk. "Nem azzal értünk egyet, amit mondanak – hanem azzal, hogy nézeteiket elmondhassák és megírhassák" – üzente Szőcs Géza, hozzátéve, hogy ez a meggyőződés talán naiv, talán időszerűtlen, talán romantikus, "afféle költőknek való levetett holmi".