MENÜ
2024. árpilis 23.
Béla
Szívünk védelmében

Szívünk védelmében

webbeteg.hu • fotó: hazipatika.com

A szív- és érrendszeri betegségek a világ első számú gyilkosai.

A keringési betegségek közül kiemelkedő ischaemiás (iszkémiás) szívbetegség és a szívelégtelenség hazánkban és az Európai Unióban is az egyik leggyakoribb halálok a férfiak és a nők körében is.

A szív- és érrendszeri betegségek a világ első számú gyilkosai, vezető halálokként szerepelnek a gyakori koszorúér-megbetegedések, és már nem csak az idősebb korosztályt érintik. Közel 2,5 millió ember szenved magas vérnyomásban, 1 millióan cukorbetegek, a lakosság fele pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képest hazánkban jóval többen dohányoznak és fogyasztanak alkoholt. A felsoroltak a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentős rizikófaktorai, amelyek helyes táplálkozás és életmód mellett befolyásolhatóak.

Iszkémia? ISZB?

A kisebb erek, mint a szív koszorúerei, az érelmeszesedés miatt hamar beszűkülhetnek vagy elzáródhatnak. A szűkület miatt romlik a szívizom vérellátása, így a szívizomsejtek nem kapnak elegendő oxigént és tápanyagot. A szívizom vér-, illetve oxigénhiányát iszkémiának (latin írásmóddal ischaemia), a koszorúér-betegséget összefoglaló néven iszkémiás szívbetegségnek (ISZB) nevezzük.

Az emiatt kialakuló szívbetegségek lehetnek gyors lefolyásúak, mint például a szívinfarktus, vagy krónikusak: lassan károsodik a szívizomzat a vérellátási zavar következtében, ami szívelégtelenséghez vezethet. Kialakulhat tünetekkel, illetve hosszú időn át tünetmentes is lehet a betegség. A kórlefolyás függhet az ischaemia súlyosságától, és időtartamától is.

39 ezer férfiáldozat a számlán

Az ischaemiás szívbetegségek miatti standardizált halálozási arányszám a férfiak és a nők körében egyformán Litvániában, Lettországban, Szlovákiában és Magyarországon a legmagasabb (a 100 000 lakosra jutó halálozások száma mindegyik országban megközelítette vagy meghaladta a 400-at 2015-ben), míg ez az arány Franciaországban, Hollandiában, Portugáliában, Spanyolországban, Belgiumban, Luxemburgban és Dániában, valamint Norvégiában és Svájcban volt a legalacsonyabb (kevesebb mint 100).

100 ezer férfira nézve közel 107 halálozás történt az EU28-ban 2015-ben, hazánkban ez az arányszám közel 390 (ez azt jelenti, hogy 39 ezer férfi áldozata volt a betegségnek, bár a KSH külön-külön említve 3400 heveny szívizomelhalást, 11 ezer egyéb ISZB-et és 5500 agyérbetegséget közölt 2015-re). Szlovákia ért el hasonló eredményt, mint mi (381,03), Szlovéniában és Ausztriában (67,82 és 161,45) a legjobbak a mutatók, ha a környező országokat vesszük számításba.

MIKÉNT TÖRTÉNHET JAVULÁS?

A rendszeres kardiológiai szűrések és a komplex ellátás mellett jelentősen befolyásolja az érintettek életminőségét és a gyógyulási folyamatot a megfelelő életmód:

- A zsírszegény táplálkozás (kevesebb hozzáadott zsiradék) egyensúlyban tartja a vérben lévő zsírokat. Fontos a konyhasó bevitelének csökkentése.

- A rendszeres testmozgás javítja a szívműködést, megelőzi a vérrögképződést, csökkenti a vérnyomást, növeli a "védő" HDL-koleszterin szintjét, segít a normál testsúly megtartásában, ráadásul csökkenti a stresszt.