Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Szigetelés, ablakcsere – társasházaknak is könnyebb megoldás

Szigetelés, ablakcsere – társasházaknak is könnyebb megoldás

portfolio.hu

Lényeges pontokon tovább lazítottak a családi és társasházi tulajdonosoknak szóló 0%-os uniós hitel feltételein.

Könnyebben elérhetővé válnak az energiahatékonysági fejlesztések, például a napelem felszerelése, a szigetelés, vagy az ablakcsere – derült ki a hivatalos uniós pályázati oldalon közzétett közleményből.

Ismét módosította a kiíró a „Lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitel” (GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú) című uniós hitelprogram termékdokumentációját október elsején, amely számos ponton könnyítést jelenthet a családi házak, illetve a társasházi lakások tulajdonosainak az energiahatékonysági projekt megvalósításában, finanszírozásában. Mindez éppen azon a napon érkezett, amikor egyébként megjelent egy vállalkozásoknak szóló energiahatékonysági és megújuló energiás pályázat is.

Nagyon sok ponton módosult a termékdokumentáció, ezekből néhány sokakat érintő feltételt emelünk ki.
Mind a természetes személyeknél, mind a társasházaknál/lakásszövetkezeteknél érdemben könnyítettek a biztosítéknyújtási szabályokon.
Könnyítő feltétel, hogy társasházak/lakásszövetkezetek esetén a projekt fizikai befejezésének határidejét 6 hónappal, míg természetes személyeknél 3 hónappal meg lehet hosszabbítani különösen indokolt esetben.

Szintén könnyítő feltétel, hogy az eddig nyolc lakásban maximalizált társasházi/lakásszövetkezeti, sorházi szabály a megújuló energia felhasználására vonatkozóan eltörlése került.
Fontos lazítás, hogy a pályázatot akkor is be lehet nyújtani, ha nincs még jogerős közgyűlési határozat.
Társasházak/lakásszövetkezetek esetén a felújítási alap is elfogadható már, mint a hitel visszafizetésének forrása.
Végül még egy lényeges változtatás, mely pozitívan érintheti a társasházak lakót, a lakásonkénti minimum kölcsönösszeg 500 ezer forintról 250 ezer forintra csökkent.