Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Szép új robotvilág?

Szép új robotvilág?

hvg.hu

Így számolják ki, hogy a robotok elveszik-e a munkánkat.

A gondolat, hogy minden robotizálható és mindenki lecserélhető, elég ijesztő ahhoz, hogy ne csak újságírók és politikusok foglalkozzanak vele, hanem közgazdászok is. Akkor pedig máris izgalmasabb a felvetés, ha megpróbálják számszerűsíteni: tényleg félni kell a robotoktól?

Van egy honlap, az egyszerű, tömör és beszédes nevű willrobotstakemyjob.com, ahova bárki beírhatja a saját munkakörét, és megnézheti, mekkora az esély arra, hogy a gépek vagy a mesterséges intelligencia 2035-re képes lesz elvégezni a munkát helyette. Az újságíróknál például 11 százalék esélyt jósol, amivel mi még sokkal jobban állunk, mint mondjuk a közgazdászok, akiknél 43 százalék a valószínűsége annak, hogy a munkát robotok fogják elvégezni helyettük pár évtized múlva.

Az oldal annyira konkrét számokat ad és annyira sok szakmát néz át, hogy semmitmondó átverésnek is hihetnénk, csakhogy nem az. Az alapját az oxfordi egyetem két tanárának, Carl Freynek és Michael Osborne-nak a 2013-as tanulmánya adja. Összesen 702 munkakört vizsgáltak meg, mindegyikben áttekintették, milyen ütemben fejlődött az elmúlt években, évtizedekben a mesterséges intelligencia, és ez alapján meghatározták mindegyikre a valószínűségi mutatót. Pontosabban nem ők határozták meg, csak a 702-ből hetvenet, azt egy algoritmusra bízták, hogy a 70 alapján tanulja meg kiszámolni a maradék 632 számot – csak hogy jó példáját lássuk annak, mennyire tudják elvenni a gépek a közgazdászok munkáját.

Azt a két szerző sem hitte volna, hogy a munkájuknak ekkora hatása lesz: az évtized egyik legtöbbet idézett közgazdasági elemzése lett az övék. És rengetegen értették félre, főleg azt a számot, amely szerint a munkák 47 százaléka a magas kockázati sávba tartozik.