MENÜ
2020. október 22.
Előd
Szekszárd város vízellátása

Szekszárd város vízellátása

E.R.Ö.V. Víziközmű Zrt.

Szekszárd ivóvízzel való ellátásához szükséges mennyiségű vizet 8 db parti szűrésű kút biztosítja.

. A kúttelep elhelyezkedési területe a Duna-folyam jobb partján az 1505,6 fkm és 1506,2 fkm közötti szakasz (Fadd-Dombori szakasz).

A kutakból kitermelt nyersvíz 10 km hosszú távvezetéken keresztül érkezik a Bogyiszlón létesített új vízkezelő rendszer egyesített műtárgy medencéibe. Itt következik be az ózon bekeverése melynek hatására elindulnak az előoxidációs folyamatok. Ezen kémiai reakciók nagyon fontosak, hiszen segítségükkel a nyers vízben oldott állapotban lévő vas- és mangánionok szilárd csapadékformát öltenek, ezáltal már eltávolíthatók a rendszerből.

A következő technológiai elem – melynek próbaüzeme jelenleg is zajlik – a derítő műtárgy éppen ezt a célt szolgálja. Feladata az oxidáció során kialakult pelyhek ülepíthető részének eltávolítása, mely körülbelül 80%-os eltávolítási hatásfokot eredményez.
A derítés után még a vízben maradt vas- és mangán csapadék kiszűrése a 20 db zárt gyorsszűrő, kvarchomok töltetének felületén történik meg.
A technológiai sor folytatásaként az ammónium eltávolítása történik, majd aktív szénszűrő töltettel. Az aktívszenet követően utófertőtlenítés után az ivóvíz minőségi előírásoknak megfelelő tiszta víz, 2 db 500 m3-es víztározóba kerül.
A kezelt víz nyomásfokozó szivattyúzás után egy közel 10 km-es tisztavíz távvezetéken keresztül érkezik a szekszárdi vízmű telepen lévő 2 db 1000 m3-es tározóba, mely egyben a csatlakozási pontja az új létesítményeknek és a város meglévő ivóvízhálózatnak.
A fogyasztók, a szakszerű kivitelezés során épült új vízbázisnak és vízkezelő műnek, az iker műtárgy kialakításoknak és a korszerű folyamatirányítási rendszernek köszönhetően hosszútávon jó minőségű csapvizet engedhetnek meg otthonaikban.